-
przeprowadzka
jak przezucacie(przenosicie )do innego terrarium (pojemnika) jakies agresywne pajaki skaczace(nadrzewne)????np.cambriego.
-
Re: przeprowadzka
temat już nie raz był poruszany i wyjaśniany....
ja wkładam takiego spiderka na 30 min do lodówki(nie zamrażalnika:P) i po upływie tego czasu kontroluję jego temperament. jesli nadal ma za duzo energii wraca do lodówki na kolejne 10 minut i tak aż do skutku. później przekładnie idzie jak ze spokojnym kędziorem. robiłem tak z cambri, murinusem i fasciatą.
-
Zakrywam pajaka pojemnikiem, nastepnie wsuwam podspod kartke i przenosze.
Powodzenia
-
Ja ostatnio niechcący miałem cambri na ręku. Chodzący spokój akurat wtedy był. Ale nie prezentuje zbytnio swego speeda.
-
Ja na razie przenosiłem tylko młode z pudełk apo kliszy do pudełka na mocz. Nie dało się ich delikatnie przeprowadzić, przestraszoneszone uciekają strasznie szybko. Zatem przenosiłem je w wannie aby nie mogły łatwo uciec: Wypłoszyłem, nakryłem przykrywką od pudełka i po kłopocie.
-
Lepiej jest dorosłe przenosić. Masluchy to zwieją ci w dziurę i ich nie ma...
-
Ostatnio przenosiłem Stromatopelmę tak: wywalilem ja ze słoika patyczniek do wielkiego faunaboxu, tam ją nakryłem, od spodu podłożyłem tekturką. Tak przenisłem już pająka do docelowego pudełka.
-
Dorosłe albo prawie dorosłe:
- słabo jadowite (np. irminia) nakrywam pudełkiem, podsuwam tektórkę i przenoszę,
- mocniej jadowite (poecilotherie, haplopelmy [może nie nadrzewne, ale lepiej i szybciej się wspinają niż niejeden nadrzewny]) daję im do terra pudełko, zaganiam je pędzelkiem, patyczkiem, drucikiem itp. do pudełka, nakrywam pokrywką (ręcznie albo pensetą, zależy) i gotowe do transportu.
Młode:
- przeganiam patyczkiem z jednego pudełka do drugiego, najlepiej w jakimś większym pojemniku (np. misce) w razie ucieczki.
-
dokładnie jak bachus
a gdy chcesz przenieść z pojemnieka na mocz np do faunaboxu, a boisz się że pająk ci ucieknie to wstaw to faunaboxu otwarty pojemnik na mocz z ptasznikiem i zostaw. pająk sam wyjdzie i przejdzie do faunaboxu, ewentualnie możesz mu pomóc za pomocą pędzelka :]
bachus - twoja porada dnia ma juz kilka dni z tego co widze :P
-
aha, dodatkowo masz wszystko opisane w FAQ w punkcie 9
Uprawnienia umieszczania postów