Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 50

Wątek: Identfikacja pająków

Baku
    Guest

Re: Identfikacja pająków

a) wiele form barwnych
    b) kolor zalezy od wieku " skury )
    c) kolor zalezy od warunków - np brachpelmy wyblekają ( czy jak to sie mówi - jak po wybielaczu :P:P ) w suchym środowisku , pewnie podobniepod wpływem światła
    c) kolor jest bardzo wzlędnym odnośnikiem ,, kazdy moze nazwac goinaczej ,, np dla jednogo będzie ecri , dla drugiego mleczny a dla innego pastelowy a niby to wszystko ruzne kolory
    d) najwazniejsze przy oznaczaniu są 1) cechy morfologiczne , np . budowa spermatoteki , proporcja odnuzy , budowa helicera , ornament karapaxu , kształt karapaxu ,,, i , profil genetyczny ale tego nikt jeszcze chyba nie robi z pająkami hoć z tego co czytałem ponoć Volkera von Wirtht robił hybrydy w celu oznaczenia stopnia spokrewnienia gatunków ..

do oznaczania pająków - jak i innych zwierzat są odpowiednie klucze , i kolor jest w nich najmniej istotnym wskaznikiem ,, np myszy polnej od leśnej po samym koloze nie rozpoznasz ,, ( leśna ma bodajze pręge na plecach al e nie zawsze musi ona wystąpić .. )

oznaczanie po zdjęciu ... hmm , rozumie ze chodzi o to zw wpisze w google np b.albopilosum i mi wyskoczą zdjęcia i będe porównywał :P :P :P nie sory to nie wyjdzie ,, terz kiedyś myślałem ze jestem kozak bo umie znaleźć zdjęcie które jest podobne ale teraz juz wiem ze to n ie takie proste :P:P:P

pisałem o kursach w niemczech ,, po paru dniach śleńczenia nad wylinkami zyskujesz ledwo co zarys tego co powinienneś umieć aby oznaczać gatunek , tam sie kroi wylinke na kawałki , kazdy niemal fragment sie miezy porównuje , szuka charakterystycznych cech ,,, sory ale tego na zdjęciu nie znajdziesz

robert.p.
    Guest

Chcesz wysylac to zbieraj chetnych i slij,przeciez ja ci tego za zle nie mam.To tylko moja opinia i tyle.Pomysl realnieo co bawic sie z rozpoznawaniem plci u L1 jak za pol roku czy rok i tak bedzie wiadomo.Jego plec jest juz i tak zdeterminowana i nic jej juz nie zmieni.Po prostu ja nie widze sensu.No i nie chce mi sie wierzyc ze ktorys z panow ktorych wymieniles-to fachowcy pierwsza klasa-bedzie sprawdzal pogiete polskie wylinki za friko.Po co ,dla nauki?Oni juz tego tyle widzieli ze jakos niestety trudno mi w to wierzyc.No chyba ze masz z nimi takie "uklady"No coz na uklady nie ma rady.Ale nie bierz tego do siebie.Karzdy ma swoją opinie a moja jest taka jak widzisz.Pozdrawiam Robert

Baku
    Guest

a bzdura :P:P:P to nawet nie jest podziemny :P:P !!!!!

Baku
    Guest

ja terz popieram , ale nie zgadzam sie na sprzedawanie pająka A jako pająka B ,, dotego identyfikacja jest potrzebna do zachowania czystości rasowej bo wiele bliskospokrewnionych często sie kopuluje a to jest lipa ,,, nie to ze jestem przeciw hybrydom - wręcz przeciwnie ale jestem przeciw sprzedazy hybrydy jako konkretny gatunek !! to szkodzi hodowcom , gatunkowi i całemu hobby ,,

zresztą zauwaz ze ja tu tylko dałem propozycje ,, nie chcesz nie musisz identyfikować swoich ,,, , chces ztomozesz nie które - tój wybur ale gadki w stylu tych powyzej są niemiłe i puste

robert.p.
    Guest

Wszystko co piszesz to prawda.Zgodze sie z tobą na 100%.Klucze,morfologia itd.Ale jakie to ma praktyczne znaczenie dla terrarysty?Terrarystyka to nie nauka tylko hobby.Nauka to zoologia , a wszyscy niestety zoologami nie zostaniemy i moze i lepiej bo i tak naukowcow jest juz duzo na swiecie.Widze ze masz naukowe podejscie do tematu i chwala ci za to ale inni mogą miec swoje zdanie.Wiesz,wydaje mi sie ze 90% terrarystow woli hodowac,patrzec jak rosnie i w koncu sie rozmnaza ich ptasznik niz zastanawiac sie czy jest on hybrydą w 3 pokoleniu.Ale pozostaje te 10 % ktorym twoje podejscie moze odpowiadac.I do nich twoja oferta sie kieruje i nie ma w tym nic zlego jesli masz szczere intencje.Wiec z calej tej dyskusji nie wyciągaj wniosku ze jestem twoim wrogiem bo nie mam powodu nim byc.Masz swoje zdanie i ja je szanuje a zgadzac sie nie musze.I nie bawmy sie w rozpoznawanie fotek bo tez moge pare fajnych zwierzaczkow podeslac.No to co zgoda?Robert

Baku
    Guest

ok ,, płeć dałem tylko na dokładke ,, bo wiem ze robią takie zeczy ,, głównie chodziło mi - jak tytuł posta brzmi " identyfikacje " gatunków

np miałe samice pamphobeteusa ( niestety juz nie mam jej :[:[ ) kupiłem jako augustus /augustum ,,, wiem ze gatunek niemal zupełnie niedostępny w hobby ,,, nie przypomina mi tego co widziałem na fotach ( hoć wfota to nie wyznaczkik ) i chce wysłać do określenia - z czystej hobbystycznej ciekawosci ,, taksamo chce mojego niby gigesa - crassipesa wysłąć aby wiedzieć co mam ,, bo mnie to interesuje ,,,

ja nie mam nic do ego czy ty chcesz wysyłać czy nie chcesz - mam zato wiele do textó w stylu : " specjalisci rulez!a mają certyfikat?Po dobrym zdjeciu kazdy kto sie zna to za friko tu na forum rozpozna "

"To moze troche fotek moich malenstw?zobacze jak czesto trafiasz Baku!Pozdro.Robert "

"uwaga!szukam specjalisty !kto rozlozy mi wylinke L1"

są to dla mnie zdania złośliwe i nie uprzejme ,, sory ale tak to czuje i nic tego nie zmieni ,, ogulnie wydzwiek postów odbiieram jako " spierdalaj , nie pierdol głupot , nie pisz tu więcej "

ja do ciebie nic nie mam .... poprostu czuje sie zaatakowany twojimi wypowiedziami ..... miałem zajebisty dzień a takie texty mi go psują :[ - to tak na marginesie

robert.p.
    Guest

No to co to jest? Napisz bo nie wiem.Ja nie krąze po sieci i fotek nie oglądam.Jestem praktykiem a nie teoretykiem i wcale sie tego nie wstydze bo lista tego co rozmnozylem jest calkiem pokazna i karzdy kto sie na tym we Wrocku zna to ci to powie

Mały
    Guest

Baku napisał(a):

> a) wiele form barwnych
    > b) kolor zalezy od wieku " skury )
    > c) kolor zalezy od warunków - np brachpelmy wyblekają ( czy jak
    > to sie mówi - jak po wybielaczu :P:P ) w suchym środowisku ,
    > pewnie podobniepod wpływem światła
    > c) kolor jest bardzo wzlędnym odnośnikiem ,, kazdy moze nazwac
    > goinaczej ,, np dla jednogo będzie ecri , dla drugiego mleczny
    > a dla innego pastelowy a niby to wszystko ruzne kolory
    > d) najwazniejsze przy oznaczaniu są 1) cechy morfologiczne ,
    > np . budowa spermatoteki , proporcja odnuzy , budowa helicera
    > , ornament karapaxu , kształt karapaxu ,,, i , profil
    > genetyczny ale tego nikt jeszcze chyba nie robi z pająkami hoć
    > z tego co czytałem ponoć Volkera von Wirtht robił hybrydy w
    > celu oznaczenia stopnia spokrewnienia gatunków ..
    >
    > do oznaczania pająków - jak i innych zwierzat są odpowiednie
    > klucze , i kolor jest w nich najmniej istotnym wskaznikiem

Nie wiem na jakiej podstawie twierdzisz, ze kolor jest 'najmniej istotnym wskaznikiem' skoro pojawia sie w opisie kazdego gatunku poza tym innymi waznymi danymi przy opisie gatunku sposrod przez Ciebie wymienionych sa takze narzady kopulacyjne samca: ich ksztalt, wielkosc, proporcja itp. inna istotna cecha jest porownanie 'materialu' (holotypu) opisywanego gatunku z holotypem innych gatunkow opisanych w 'poblizu'... Oprocz proporcji odnozy liczy sie takze budowa poszczegolnych odcinkow konczyn. Na opis gatunku sklada sie jeszcze wiele innych rzeczy no i wlasnie takie tematy sa zapewne dla forum bardziej ciekawe od bezsensownych wypowiedzi...

robert.p.
    Guest

sorki jesli to tak odebrales.Pewnie przesadzilem.Moj bląd.Nie mialem nic zlego na mysli,Dzis juz nowy dzien.Moze zakopmy topor wojenny?

Baku
    Guest

bo ja terz będe naukowcem ( buhaha jak to zabrzmiało :P:P wkazdym razie sie staram :P:P )

ale ja przeciesz nie kaze nikomu tego robić , poprostu napisałem ze jak ktoś chce to jest taka mozliwosć i ze ja jestem chętny poświęcić muj czas i sie tym zająć ....

nie latamprzeciesz po ofertach i nie pisze " to oszust - pisze za ma herculesa a nie ma bo nie moze " nie chce i nie zamiezam tak robić ,,,

ale sam chce wiedzieć dlatego ,, , no poprostu bo chce wiedzieć co mam ,, .. a i w pewnym sensie chce poinformowac innych o tym ze jest zamieszanie i ze to nie jest tak prosto ze kupisz herculesa i to będzie herkules ,, bo jak pisałem przykład ,, jak bym dał oferte : sprzedam b.klassi dark form ( hyba u nas nikt nie a ??? ) a rozesłał zamiast tego albopilosy to by mnie za oszusta wzieli ,,, - hyba temu nie zaprzeczysz ?? ... to samo jest tutaj tylko ze giges herc i crassip są podobne do siebie tak bardzo ze nikt nie moze odruznić ,,,NIKT !!! tzn giges i crassipes tak ale hercules nie :P:P

to zdjęcie co ci umieściłem to terz nie jest gatunek tkóry da sie rozpoznać ze zdjęcia ,, prawdopodobnie sie nie da rozpoznać bo jest hyba nieopisany ( ale to stwierdzisz po badaniu dopiero ) ale nawet rozdzini nie rozpoznałeś .. a nalezy tam gdzie nasza s.javensis :P:P ( czy jak tam sie ja pisze :P )

jeszcze raz powtarzam ,, to nie jest post " musisz wysłać mi wylinke " a " jeśli interesuje cie dokładna identyfikacja to mozesz mi wysłać wylinke "

druga zecz ... nigdy nie ma 100% bo zawsze jest bład ludzki wliczony ,, wkazdym razie osoby które podałem są wg mnie godne 99.99999% zaufania i mi to wystarczy i dla mnie ich opinia będzie wiaząca ,, napewno więcej dla mnie znaczy niz opinia " po zdjęciu ... która jak sam widzisz nie działa ..

ps: nikt nie kaze ci wysyłać albopilosum czy rosea do identyfikacji ale ludzie hodują terz zadsze gatunki ,,, i np taka semani juz moze przysporzyć problemu bo ma tyle form barwnych ze mozna pierdolnąć ,,, i np ja kupiłem a.barica ( nie burica tylko barica ) a okazała sie semani ,, i teraz zamiast szukać samca bariki szukam semani ( po wylince najblizszej ) ...

naprawde dla niektórych to wazne ,,, dlatego boli mnie taka ironiczna krytyka :[

Uprawnienia umieszczania postów