-
Re: Identfikacja pająków
a) wiele form barwnych
b) kolor zalezy od wieku " skury )
c) kolor zalezy od warunków - np brachpelmy wyblekają ( czy jak to sie mówi - jak po wybielaczu :P:P ) w suchym środowisku , pewnie podobniepod wpływem światła
c) kolor jest bardzo wzlędnym odnośnikiem ,, kazdy moze nazwac goinaczej ,, np dla jednogo będzie ecri , dla drugiego mleczny a dla innego pastelowy a niby to wszystko ruzne kolory
d) najwazniejsze przy oznaczaniu są 1) cechy morfologiczne , np . budowa spermatoteki , proporcja odnuzy , budowa helicera , ornament karapaxu , kształt karapaxu ,,, i , profil genetyczny ale tego nikt jeszcze chyba nie robi z pająkami hoć z tego co czytałem ponoć Volkera von Wirtht robił hybrydy w celu oznaczenia stopnia spokrewnienia gatunków ..
do oznaczania pająków - jak i innych zwierzat są odpowiednie klucze , i kolor jest w nich najmniej istotnym wskaznikiem ,, np myszy polnej od leśnej po samym koloze nie rozpoznasz ,, ( leśna ma bodajze pręge na plecach al e nie zawsze musi ona wystąpić .. )
oznaczanie po zdjęciu ... hmm , rozumie ze chodzi o to zw wpisze w google np b.albopilosum i mi wyskoczą zdjęcia i będe porównywał :P :P :P nie sory to nie wyjdzie ,, terz kiedyś myślałem ze jestem kozak bo umie znaleźć zdjęcie które jest podobne ale teraz juz wiem ze to n ie takie proste :P:P:P
pisałem o kursach w niemczech ,, po paru dniach śleńczenia nad wylinkami zyskujesz ledwo co zarys tego co powinienneś umieć aby oznaczać gatunek , tam sie kroi wylinke na kawałki , kazdy niemal fragment sie miezy porównuje , szuka charakterystycznych cech ,,, sory ale tego na zdjęciu nie znajdziesz
Uprawnienia umieszczania postów