Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy ... 345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Wątek: Identfikacja pająków

Baku
    Guest

Re: Identfikacja pająków

jest - DNA :P:P:P ( oczywiście dla mnie bo pewnie nie dla kazdego .. )

pozdro , ide spać bo mnie w głowie trzaska :P

Mały
    Guest

Baku napisał(a):

> jest - DNA :P:P:P ( oczywiście dla mnie bo pewnie nie dla
    > kazdego .. )

No jest DNA, ale z tego co wiem nie stosuje sie tego typu testow w okreslaniu gatunku, pokrewienstwa itp. no przynajmniej jeszcze nie widzialem takiej publikacji... (w przyszlosci o3wiscie tak moze byc, a ciekawe co bedzie jeszcze dalej... )

> pozdro , ide spać bo mnie w głowie trzaska :P

To milych snuf i mniej % :>

Baku
    Guest

jeszcze ost raz bo z wanny wylazłem :P:P

słyszałem coś ze jakieś grzechotniki ktoś badał w usa ,, miezyli włąśnie stopień pokrewieństwa z ruznych regionów ,, ale to rzadkość :P - na discovery było

Dark Raptor
    Guest

To nie jest rzadkość. Badania DNA to teraz normalka w ekologii i taksonomii (i paru innych dziedzinach). Mam np. kupę prac dotyczącą badania populacji mierzących nawet 4 mm chrząszczy. Jak masz kasę, materiał i chęci wybierz się do jakiejś instytucji z PCR'em. Najbliżej mnie jest MiIZ na Wilczej, SGGW, UW i pewnie inni, ale koszty są niezłe.

He, he... Baku jak ręka? Trochę za nerwowo. :]

Mały
    Guest

Dark Raptor napisał(a):

> To nie jest rzadkość. Badania DNA to teraz normalka w ekologii
    > i taksonomii (i paru innych dziedzinach).

Tak jest to oczywiscie prawda jednak temat dotyczy pajakow no i wlasnie w ich przypadku nie widzialem (co nie oznacza, ze nie ma) opisu pajaka, w ktorym byly analizy, wyniki, porownania badan DNA...

Baku
    Guest

nie znajomy zle kurki po zakrencał i wykipło mi troche ... jakieś takie dziwactwo mieliśmy na biochemi :[ wsumie nie duzo , tego ale piekło dziadoswo :]

Mały
    Guest

Temat badan DNA w zastosowaniu u pajakow jest bardzo ciekawy... no i troche tego jest na necie lacznie z prezentacjami (kilknij)... byc moze niedlugo analiza DNA bedzie stosowana w opisach pajakow, ale z tego co wiem to narazie sie tego nie stosuje...

Dark Raptor
    Guest

Zaryzykowałbym, że jednak jest już tego bardzo dużo. Kwestią jest tylko dostęp do odpowiedniej bazy danych (to co widać w necie, to tylko wierzchołek góry lodowej opracowywanych tematów). Widziałem kilkanaście prac nad DNA pająków pod kątem badania ich ewolucji, pokrewieństwa i produkcji jadów itp. a i tak tylko przy pobieżnym szukaniu (akurat interesowły mnie inne tematy).

Faktycznie, w czysto systematycznym podejściu, nadal królują morfologia i anatomia. Badania kodu genetycznego mają sporo mankamentów, które nie gwarantują np. 100% klasyfikacji osobnika. Znam nawet osoby, które odrzucają te techniki jako jedyny wyznacznik w systematyce (uważam, że jak na razie mają trochę racji).

pelomen
    Guest

dobry pomysł z tym nowym forum

morda
    Guest

http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=28267 - nauczcie się. Pająka NIE DA SIĘ rozpoznać z fotki.

Ja też wolę wiedzieć co mam w domu. Z Hysterocratesami jest taki bajzel, że szkoda gadać i mówienie "ja mam 100% herculesa bo tak było napisane na pudełku, w którym go kupiłem" jest raczej trochę dziwne. Jakbym wsadził smithi i podpisał np. auratum to co? Wszyscy mamy auratum! :P

Uprawnienia umieszczania postów