Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 50

Wątek: Identfikacja pająków

robert.p.
    Guest

Re: Identfikacja pająków

daj mi swoje gg to pogadamy jak masz czas

Mały
    Guest

Baku napisał(a):

> to zdjęcie co ci umieściłem to terz nie jest gatunek tkóry da
    > sie rozpoznać ze zdjęcia ,, prawdopodobnie sie nie da
    > rozpoznać bo jest hyba nieopisany ( ale to stwierdzisz po
    > badaniu dopiero ) ale nawet rozdzini nie rozpoznałeś .. a
    > nalezy tam gdzie nasza s.javensis :P:P ( czy jak tam sie ja
    > pisze :P )

Porownywales wszystkie opisy ptasznikow, z pajakami, ktore masz w spisie ?? Jesli nie to caly ten topic przynajmniej dla mnie jest bez sensu.
    Oczywiscie zgodze sie z tym, ze jest wiele gatunkow w hodowlii pod inna nazwa, ale nawet wysylajac taka wylinke czy martwego pajaka do jakiegokolwiek 'znawcy' nie bedziesz mial 100% pewnosci, ze to na pewno ten gatunek dlatego, ze wiele holotypow zaginelo lub zostalo zniszczonych podczas II Wojny Swiatowej, w taksonomii jest wiele niejasnosci, wiele bledow. W sytuacjach pewnych gatunek zostanie rozpoznany. Masz w spisie Selenocosmia javensis (poprawna nazwa: Selenocosmia javanensis) gatunek ten ma 4 podgatunki czy masz 100% pewnosc, ze to jest ten gatunek? Sam widzisz, ze nie jest to w cale takie latwe (szczegolnie przy rzadszych gatunkach w hodowlii)... sprawa popularnych gatunkow jest o wiele latwiejsza. Jak juz wspominalem temat niejasnosci gatunkow w rodzaju Hysterocrates to zadna nowosc nie jest on do konca rozstrzygniety (choc mozna sie posluzyc obecnymi opisami) jednak jezeli chodzi o scislosc to proponuje zwracac uwage na niedawano wyjasnione niepewnosci czy gatunki hodowane od dawna w terrariach a sprzedawane pod bledna nazwa... dla przykladu: Nie ma na pewno nikt z was w hodwolii Pterinochilus spinifer czy Lasiodora (Vitalius) cristatus...
    Zdecydowanie popieram podejscie do sprawy roberta.p. (pozdrowiena) chodzi tu faktycznie o terrarystyke jako hobby, ale fakt, ze czasem dobrze poruszyc jakis inny temat...

Reasumujac temat Hysterocrates pojawial sie tu kilka razy podobnie jak na forum arachnoboards czy na liscie mailingowej Arachnid World nie jest to zadna nowosc no i rewolucji zapewne zadnej nie bedzie... (tak mi sie przynajmniej wydaje z mojego doswiadczenia z udowodnionym przykladem sprawy P. spinifer). Proponuje nadal sie edukowac i (reszta jak sie spotkamy na priv... )

robert.p.
    Guest

Niezly jestes.Chyle kapelusza.Twoja znajomosc teorii jest poza moim poziomem postrzegania bedziesz zara na gg? wpadlbym.

Mały
    Guest

robert.p. napisał(a):

> bedziesz zara na gg? wpadlbym.

Jak najbardziej jestem...

Baku
    Guest

7034497 - ale odezwij sie jutro bo zaczyna mnie kac łapać :P:P i zasekunde ide kimać :P:P

Baku
    Guest

racja !!!!!

ale czy nie moge sprubować ???

przeciesz ja nic nie kaze nikomu , ja nie chce tutaj robić rewolty , poprostu chce oznaczyć sobie pare ptaszków i pomyślałem ze moze więcej jest chętnych ,, jak nie to ok ,, sam wyśłe

jasne nigdy nie ma 100% .. i nie mas zpewności ze dostanies zodpowieć bo nawet najlepsi mogą czasem nie znać odpowiedzi ale ja chce sprubować , i sprubuje ,, sam czy z kimś :P

nie robie tego w jakimś konkrenym celu czy to handlowym czy to rewolucyjnym poprostu chce wiedzieć co mam , jeden ma hobby ze choduje kwiatki a drugi ma hobby ze lubi wiedzieć jakie kwiatki hoduje ...

Baku
    Guest

prawda o samczych zapomniałem :P:P !!!!

kolor jest na piewszy zut oka rzucającym sie kryterjum ale nie jest dokładnym i w zadnym wypadku nie decydującym kryterjum

h.shmdti w kolorach lividum pozostanie tylko odmianą barwną .. o to mi chodzi - nie czepiaj sie szczegułów - taki skrtut myślowy :P:P

Baku
    Guest

i ja równierz twierdze ze znasz sie na tym ,, teoretycznie czy praktycznie - troche tego i troche tego :P:P ja tam nie dziele na ppraktyków i teoretyków ...
    nie podoba mi sie tylko ton wypowiedzi na które gdzieś tu zwruciłem juz uwage

a co do zdjęcia to tu ,,,

http://www.arachnoboards.com/ab/show...9&page=1&pp=15

Mały
    Guest

Baku napisał(a):

> kolor jest na piewszy zut oka rzucającym sie kryterjum ale
    > nie jest dokładnym i w zadnym wypadku nie decydującym kryterjum

Oczywiscie, ze nie jest decydujacym kryterium bo czegos takiego poprostu nie ma... :P

Baku
    Guest

jaknajbardziej ,, nie mam do ciebie pretensji ,, poprostu mnie troche zabolało ,
    no ale cuz - nie wracajmy do tego //// :]

narka ...

Uprawnienia umieszczania postów