Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 49

Wątek: Masz H.gigesa albo H herculesa ?? nie sądze :P:P

morda
    Guest

Re: Masz H.gigesa albo H herculesa ?? nie sądze :P:P

Baku! No i nareszcie ktoś przejrzał na oczy! Widać - Arachnoboards edukuje ludzi

Nie ma w handlu prawdziwych herculesów! Jest wypreparowany okaz w muzeum w W. Brytanii - tamten hercules jest wielki jak blondi (nic dziwnego - największy pająk w Afryce). Pisałem o Hysterocratesach do Gallona i Ricka Westa. Nie mają pojęcia jak je od siebie odróżniać bo one są prawie nie do odróżnienia. No cóz - pająki były opisywane 100 lat temu i porobił się ogromny bajzel. Prawdopodobnie większa część to tylko odmiany barwne.

W handlu porobiło się teraz multum hybryd, bo każdy łączył np. swojego "herculesa" z samcem też "herculesa". Co z tego powychodził - nie wiadomo. Crassipes x gigas, gigas x ederi..... możliwości jest bardzo dużo.

W handlu można dostać (ale zapewnie i tak się nie dowiecie co to za gatunek) nast.:
    - gigas
    - ederi
    - crassipes
    - cała masa z odłowu (Bóg jeden wie co).

Zobacznie sobie mojego. Kupiony niby jako prawdziwy hercules - a jest rudy! http://www.arachnoboards.com/ab/showthread.php?t=37228 Jego zdjęcie jest niżej - zobaczcie! W życiu takiego nie widziałem. Dodam, że crawshayi to nie jest.

Awikularia
    Guest

To jest samica kupiona jako H. hercules. Nie chce samca - atakuje. Ma jakies 7 cm ciała.

Awikularia
    Guest

A to jest moj samiec dorosly H. gigas - ma jakies 5 cm ciala. Oba pajaki sa z Niemiec.

morda
    Guest

Baku - robimy ściepę i ślemy wszystko co sie da do Wrighta. Będzie miał robotę

Crassipes ma bardzo "spuchnięte" tylnie nogi. Dużo bardziej od reszty Hysterocratesów. Po kolorze nie ma co szukać bo podobno wiele z nich ma masę odmian barwnych. Z reguły chyba gigas (albo to co jako gigas jest sprzedawane) jest takie czarne ale kto wie...

Dark Raptor
    Guest

Generalnie nie uznaje się chyba ubarwienia za dobrą cechę systematyczną (chyba, że jest wyjątkowo charakterystyczne). Pozostaje morfologia, morfologia i jeszcze raz morfologia.
    Szkoda, że pająki nie mają aparatów kopulacyjnych, bo to ułatwiłoby znacznie robotę przy oznaczaniu :-)

morda
    Guest

Jak Gallon (mówił, że jak znajdzie czas) się nimi zajmie to pewnie zrobi to co z Pterinochilusami. Z 30 zrobił 7 gatunków (chyba jakoś tak). Hysterocratesów jest teraz 19 gatunków.... ciekawe ile zostanie :P

Baku
    Guest

jeśli ma stosunkowo wąskie nogi tylne to daj jej gigesa ( z takimi samymi ) jak ma " naprzmiałe - sczegulnie piszczele - szukaj podobnego samca :P moze sie uda ... LOL

Baku
    Guest

dokładnie .. z drugiej strony mimo wszystko zaskakuje mnie wasza lightowa reakcja :P ..

bo sytuacja jest teraz taka ze dotajecie hybrydy albo inny gatunek ,, a to tak jakbym wam zamiast bohemei wysłał vagans albo ich hybryde :P:P

jak dla mnie powinny zostać podjęte bardziej stanowcze działania ,, zaczynając od wykreślenia gatunu h giges z ofert i opisów oraz poinformowaniuterrarystów o tym ze wszystkie gigesy herculesy i inne powinno sie sprzedawać jako no : h.sp "giges" hyba ze ktoś oznaczy i ma 10% pewności co ma :P:P

morda do mnie pisał na gg i takie coś - mammy pomysła ...

Krzysztof.W
    Guest

No Baku profesjnalisto co ja do licha hoduję ;]
    zdjęcie w załączniku.

Baku
    Guest

Uprawnienia umieszczania postów