Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: temperatura

CRIMSON
    Guest

Re: temperatura

bardzo ładne, mi się podoba

Ploplek
    Guest

Pamiętaj tylko, że żarówka musi być czerwona, bo żaden z "óczonyh" nie raczył o tym wspomnieć :-P

ketnip
    Guest

zarowka nie musi byc czerwona, nastepny uczony.....

jw73
    Guest

może być zielona, a najlepiej różowa ;-)

ziu
    Guest

o boze, co sie tu dzieje. Oczonych zegnamy.

midboss
    Guest

ja z kolei nigdzie nie czytałem, że żarówka jest warunkiem koniecznym do przejścia wylinki. wystarczy temperatura pokojowa. większa temperatura po prostu przyspiesza metabolizm pająka, więc i moment wylinki też.

a kolor żarówki proponuje dobrać do wystroju pokoju. no i warto wiedzieć, że lepiej grzeje taka żarówka, która ma mniejszą wydajność świetlną - mniej światła w stosunku do pobieranej mocy (klasa F, G).

Ploplek
    Guest

Może lepiej "żarówka POWINNA być czerwona co by pająkowi nie przeszkadzała"

Awikularia
    Guest

Dora, leniuszku, a jaka w ogole masz temperature pomieszczenia, w ktorym przebywa pajak? Moze dogrzewanie nie bedzie w ogole konieczne. Mam jakie-takie pojecie o pajakach, zapisalam troche obserwacji i wierz mi, nawet jak temperature masz 20 stopni (a okresowo do 17), to pajaki beda normalnie liniec. Oczywiscie nie zalecam stalego trzymania pajakow w temp. ponizej 20 stopni, ale jezeli sie tak zdarzy raz na jakis czas, to ptasznik nie zdechnie z zimna. Tak wiec sprawdz cieplote w domu, a jak nie masz termometra, to zainwestuj 5 zl i powies go na scianie. Zawsze sie przyda . Jak temp. jest stale ponizej 18 stopni, to bedziesz musiala zainstalowac dodatkowe zrodlo ciepla.

Aha, "Óczeni", ja nigdy nie uzywalam czerwonych zarowek i moje pajaki doskonale sie rozwijaja, a nawet, o dziwo, mnoza sie .

jw73
    Guest

W jednym z postów na arachnid_word (yahoo) autor Tarantula keepers guide opowiadł jak to w zimie trzymał pająki w temperaturze 15-16 C przez okres 5 miesięcy i nic im się nie działo. Nie były jednak zbyt ruchliwe i żarłoczne, ale za to w okresie letnim wykazywały nadmierną ruchliwość i apetyt. Poza tym ten fachowiec jest przeciwnikiem jakiegokolwiek dogrzewania i twierdzi, że stanowi to jedynie zagrożenie dla pająka (usmażenie, przesuszenie) oraz marnotrastwo pieniędzy.

jw73
    Guest

Awi, jeśli nie używasz czerwonych żarówek to czego ?
    Ja się przyznaję, że dogrzewam żarówką cały oszklony regał tak do 23-24 C.

Uprawnienia umieszczania postów