-
Po ugryzieniu (pare pytań o środki i nie tylko)
1) Hydrokortyzol - czytałem cos na form, że to domięśniowe tymczasem od koleżanki się dowiaduje, że podawany jest tylko dożylnie i b. powoli żeby nie rozwalić żył (podawali jej jak użądliła ją osa - jest uczulona)
2) Aspivenin (http://www.aspivenin.pl/produkt.html) - posiada ktoś?? Był już u kogoś w użyciu?? Jaka teraz mniej więcej jego cena?? Działa wogóle w przypadku ugryzień ptaszników (czytałem że tak, ale nie z bezpośredniej relacji tylko z jakiegoś opisu)?? Znalazłem to w jakim starym poście chyba sprzed roku, ale to był jedyny raz kiedy sie na niego natknąłem i potem cisza (więc może nie działa chociaz i tak by ktos coś tam napisał)
3) Środki (też przeciwko szokowi anafilaktycznemu) łatwiej dostępne od hydrokortyzolu najlepiej podawane domięśniowo ale piszcie co znacie ;]. Jest wogóle cos w tym stylu tylko bez recepty ??
dzięki z góry za odp ;]
pozdrawiam i przy okazji wesolych i spokojnych świąt życzę ;]
-
Re: Po ugryzieniu (pare pytań o środki i nie tylko)
1) dozylnie , doustnie i domięśniowo :P
2) nieprzydatne :P
3) nie ma zastrzyków łatwiej dostepnych niz hk ...
-
moj brat mi zalatwil hydrokortyzon ze szpitala w ktorym pracuje i wlasnie mowil ze ten akurat sie podaje dozylnie dal mi cala kolekcje strzykawek itd ale ciekawe jak ja se to podam jak mnie cos ugryzie ;/
-
ja mam wapno i Encorton(sterydy) jakby się coś dziać zaczęło.
-
Ja tez posiadam Encorton i zakupilem Aspivenin (Baku twierdzi,ze jest nieprzydatny) ja twierdze zupelnie inaczej...kosztuje na zamowienie w aptekach do 80dyszek
-
Ja tez tego nie rozumiem po co Baku piszesz?? masz, uzywales??. Ja uwazam ze to bardzo uzyteczne urzadzonko. Duza szansa na zmniejszenie objawow. Jezeli zaraz urzyjemy po ukaszeniu. I uwazam ze aspivenin, wapno, szpital to najlepsza deska ratunku w przypadku powazniejszych pajakow i przypadkow.
Pozdrawiam.
-
I jak sobie dacie zastrzyk bezposredni w zyle? Ja bym sie nie podjela... lepiej, jak juz bedzie bardzo zle po ukaszeniu, poprosic kogos z rodziny, zabrac leki (jak sie takowe ma) i udac sie na pogotowie. Coz to w ogole za pomysl - samemu sobie robic zastrzyki w zyle....
-
ja szczerze mówiąc problemu nie widzę. niedawno robiłem w domu badania krwi i kilka razy sobie sam pobierałem bez problemu. z zastrzykiem to samo, tylko że tłoczek się pcha zamiast ciągnąć(a dodatkowo cieńsza igła)
-
zastrzyk dorzylny zle zrobiony moze cie zabić !!!
-
nie ale czytałem o specyfice jadu ,,,
tyle co jeszcze do wezy sie nadeje to do skorpionów i pająków nie ma zastosowania
tzn inaczej , aby liczyć na jakikolwiekt efekt masz ok 2 s od ugryzienia na uzycie a przy pająkach często pierwszy moment ugryzienia pozostajeniezauwazony ...
ogulnie zresztą " wysysanie " jadów jest uznane bardziej za przesąd niz metode zeczywiście skutkującą ...
Uprawnienia umieszczania postów