-
kokon Avicularia minatrix
Wlasciwie to nie powinnam tutaj umieszczac fotek, ale co tam! Bedzie inny temat raz na jakis czas . Otoz kilka dni temu moja samiczka Avicularia minatrix (8/9 wyl.) postanowila, ze zrobi sobie kokon. Nie poczekala, franca, na samca... :/ Zasieciowala sie ladnie kilka tygodni temu - myslalam, ze w koncu bedzie liniec. Wczoraj zagladam - zniecierpliwilam sie - a ta, zadowolona z siebie, trzyma kokon w klach... Oczywiscie wiem, ze niektore samice tak robia, ze kokon jest bez samca - taki "kokon probny", szczegolnie u mlodych samic. Pisze to, aby: 1. dac jakis inny temat, 2. powiedziec, ze jak samica robi kokon bez uprzedniej kopulacji, to nic z niego nie bedzie mimo zaklec i voodoo. To jest taki drugi przypadek u mnie; pierwsza byla mloda samica Psalmopoeus cambridgei.
Od razu przepraszam, ze fotka w zalaczniku jest niewyrazna, ale lepszej nie zdolalam zrobic - pajeczyca sie wiercila.
-
Re: kokon Avicularia minatrix
A tutaj jest zdjecie otwartego kokonu ze skala porownawcza. W sumie w srodku bylo rowniutko 30 jajeczek, co na takie malenstwo, jak A. minatrix jest sporym osiagnieciem.
-
Aha, na pierwszym zdjeciu kokon jest w lewym gornym rogu - widac przeswitujace jajeczka...
-
Mam pytanie przy okazji z czystej ciekawości - czy kokony ptaszników można sobie tak wyciągnąć i otworzyć?? Czy zrobiłaś tak bo i tak sie nic z nich nie wylęgnie??
-
bardzo ciekawe Awikulario nigdy nie myslalem ze niektore samice ptasznikow skladaja probne kokony ale dobrze wiedziec na przyszlosc
-
Predator - z tego kokonu nic się nie wylęgnie. Ptaszniki nie rozmnażają się partenogenetycznie.
-
Ciekawa sprawa. Urojona "ciaza"
BTW temat jak najbardziej na miejscu
-
.......... pozostaje tylko dobrac dorodnego samca i do dzieła .A tak na marginesie myslałem ze samice pajaków nie robia kokonów kiedy są niezapłodnione ...a jednak .Wsumie to taki sygnał ze juz by chciała....Nic dodac nic ujac .
-
Robia, robia takie kokony. Tylko ze sie z nich nic nie wykluje. Widac juz bialy nalot na jajeczkach - splesnialyby wkrotce albo by uschly. Jajeczka zaplodnione powinny byc zolciutkie bez zadnych plam i nalotow.
Do Predatora:
ten kokon otworzylam, bo nic z niego by nie bylo - z niezaplodnionych jajek nic sie nie wykluje pomimo lezenia krzyzem przez tydzien. A zdjecie warto dac; nie kazdy wie, jak wyglada kokon w srodku .
-
super sprawa ;] tez tego nie wiedzialem, myslalem ze tak robia modliszki ale ze ptaszniki Awikularia zawsze wniesie cos ciekawego.
Pozdrawiam.
Uprawnienia umieszczania postów