Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: Mało pomysłowy Irminia

Koc
    Guest

Re: Mało pomysłowy Irminia

Pająki mają na członie biodrowym nogogłaszczek przydatki żujące, które pomagają im w rozdrabnianiu pokarmu. Jak się przyjrzysz to zobaczysz, otaczją właśnie otwór gębowy.
    A co do kulki to czasem robią czasem nie, nie wiem od czego to zależy.

Koc
    Guest

Moim zdaniem tak, ja karmię małymi świerszczami i muchami( wcześniej pinkami).

ziu
    Guest

Swierszcze sa bardzo universalnym jedzonkiem i wartosciowym, posiada hityne potrzebna pajakowi do stwardnienia pancerza :] takze karm wylegiem smialo.

TylerPL
    Guest

I jeszcze jedno wyptanie związane ze świerszaczami. Taki wylęg nawet jeśli się nadaje to szybko rośnie. Facet w terrarytycznym powiedział że jak będą miały temperature ok 10*C to nie będą prawie wogóle rosył. To prawda. Bo nawet jak kupie wylęg to on szybko urośnie i już będzie za duży... :/

soltys_szczecin
    Guest

Pani od biologii mowiła ze wszystkie owady mają hityne - wiec swierszcze nie są wyjątkiem =]. A z tego co wiem, ptasznika mozna karmic kazdymi owadami byle by nie były od niego wieksze ( 50 % dlugosci jego głowotłowia to optimum )

TylerPL
    Guest

!!! Sołtys! No co ty nie powiesz??? Można karmić wszystkimi??? Ojej, nie wiedziałem! Mi właśnie chodzi o to czy świerszcze (małe) nie będą za duze dla irminki L3.

Koc
    Guest

Jeżeli będą odpowiednio małe, to na pewno nie. Po wykluciu są tak małe, że każdy ptasznik sobie z nimi poradzi.
    A co do wzrostu, to u mnie rosną całkiem wolno.

Koc
    Guest

Właśnie, jak jest z tą chityną? Może ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat.
    Czy pająki wytwarzają chitynazę czy też mają jakieś symbiotyczne mikroorganizmy czy też nie trawią chityny i muszą ją same syntetyzować?

Awikularia
    Guest

P. irminia po 3 wyl. jest juz za duza na wyleg swierszczy. Najodpowiedniejsze beda takie po 3-4 wylince (swierszcze, oczywiscie).

soltys_szczecin
    Guest

TylerPL - przeciez pozniej napisałem ze generalnei nie powinny byc wieksze niz 50 % długosci głowotłuowia .. wiec co jest o_O ???

Uprawnienia umieszczania postów