-
Re: Mało pomysłowy Irminia
Pająki mają na członie biodrowym nogogłaszczek przydatki żujące, które pomagają im w rozdrabnianiu pokarmu. Jak się przyjrzysz to zobaczysz, otaczją właśnie otwór gębowy.
A co do kulki to czasem robią czasem nie, nie wiem od czego to zależy.
-
Moim zdaniem tak, ja karmię małymi świerszczami i muchami( wcześniej pinkami).
-
Swierszcze sa bardzo universalnym jedzonkiem i wartosciowym, posiada hityne potrzebna pajakowi do stwardnienia pancerza :] takze karm wylegiem smialo.
-
I jeszcze jedno wyptanie związane ze świerszaczami. Taki wylęg nawet jeśli się nadaje to szybko rośnie. Facet w terrarytycznym powiedział że jak będą miały temperature ok 10*C to nie będą prawie wogóle rosył. To prawda. Bo nawet jak kupie wylęg to on szybko urośnie i już będzie za duży... :/
-
Pani od biologii mowiła ze wszystkie owady mają hityne - wiec swierszcze nie są wyjątkiem =]. A z tego co wiem, ptasznika mozna karmic kazdymi owadami byle by nie były od niego wieksze ( 50 % dlugosci jego głowotłowia to optimum )
-
!!! Sołtys! No co ty nie powiesz??? Można karmić wszystkimi??? Ojej, nie wiedziałem! Mi właśnie chodzi o to czy świerszcze (małe) nie będą za duze dla irminki L3.
-
Jeżeli będą odpowiednio małe, to na pewno nie. Po wykluciu są tak małe, że każdy ptasznik sobie z nimi poradzi.
A co do wzrostu, to u mnie rosną całkiem wolno.
-
Właśnie, jak jest z tą chityną? Może ktoś ma jakieś wiadomości na ten temat.
Czy pająki wytwarzają chitynazę czy też mają jakieś symbiotyczne mikroorganizmy czy też nie trawią chityny i muszą ją same syntetyzować?
-
P. irminia po 3 wyl. jest juz za duza na wyleg swierszczy. Najodpowiedniejsze beda takie po 3-4 wylince (swierszcze, oczywiscie).
-
TylerPL - przeciez pozniej napisałem ze generalnei nie powinny byc wieksze niz 50 % długosci głowotłuowia .. wiec co jest o_O ???
Uprawnienia umieszczania postów