-
Mało pomysłowy Irminia
Witam !
Może mój problem wyda wam się głupi ale jako iż jestem początkującym hodowcą wcale nie jest mi do śmiechu.Od paru dni a dokładnie pięciu posiadam pięknego pająka Irminię.Sprzedawczyni powiedziała że jest to 5 lub 6 L ( ma on około 5-6 cm ).Trzymam go w terarium 30-25-20 ( długość,szerokość,wyskokość ) w którym jest zamek pare patyczków zakrętka z coli w której jest woda (narazie) a jako podłoże - włókno kokosowe.
Pytanie:
Czy mam dalej trzymać pajaka w tym terarium czy może przełożyć go gdzieś indziej ? Jeśli tak to jakie macie propozycje na nowy domek.
Jak go karmić ? Mam go od 5 dni. W drugi dzień od zakupu dałem mu pod "nos" pincetą dwa mączniaki które zjadł aż miło lecz to był jego ostatni posiłek.Od 4 dni już nic nie je chociaż dalej daje mu pod "nos".
Mam paru kumli którzy pomagają jak tylko mogą ale ich zdania na ten temat są podzielone.Jeden uważa że pająka trzeba przesadzić do mniejszego pojemniczka a drugi że zostawić tam gdzie jest tylko podawać małe świerszcze ( które w przeciwieństwie od mączniaków nie uciekają pod podłoże gdy pająk odpowiednio szybko nie zareaguje).
Proszę o pomoc ponieważ jak na początkującego bardzo się denerwuje z faktu iż moje zwierzątka nie jedzą
P.S Dodam też że wczoraj próbowałem go przesadzić i nawet siedział sobie godzinkę w pojemniczku po sałatce lecz zrobiło mi sięgo szkoda po tym jak próbował chodzić po ściance a ona miała ledwo 5 cm.W pudełku miał świerszcza i mączniaki - nie zjadł nic. Może stres ?
Za odpowiedzi z góry dziękuje !!!
GG-3353262
-
Re: Mało pomysłowy Irminia
Nie jedzenie może być oznaką wylinki. Przełóż go do mniejszego tak będzie najlepiej.
P.S.FAQ...
-
OK dzięki za odpowiedz !
Proszę o bardziej rozbudowane porady ? Może jakieś propozycje co nadaje sęna nowy domekdla pająka ?
-
Jesli pajak ma około 5-6cm z nogami to przeloz go do jakiegos pojemnika na zywnosc, albo malutkiego fauna... moj cambridgei (okolo 8cm z nogami) siedzi w nieduzym faunaboxie i ma sie dobrze. Poza tym w FAQ znajdziesz odpowiedzi na wszystkie te pytania.
-
Nie martw się , że nic nie je. Moja irminia która jest po 3 wyl nie jadła przez ponad 3 tyg i nic jej nie było.Co do terra połaź troche po supermarketach tam mają takie przeźroczyste pojemniki na żywność nie jest to jakoś specialnie drogie a świetnie nadaje sie włąśnie dla pająków.
-
Moja rosea nie jadla prawie miesiąc:] a Kędzior nie jadl nic przez okres 3tyg przed wylinką więc nie masz się o co martwić. Co do terrarium myślę że jest ok swojego Kędziora (L7) trzymam w większym niż ty a Platusa(L4) w trochę mniejszym i wszystko ładnie jedzą nei ma z nimi problemów
-
Witam
jako nowy domek dla tego pajączka możesz stosować słoiki, faunboxy (małe)
o karmienie nie martw sie moja t.blondi nie już z pół roku ;D co lepsz od miesiąca czekam na wylinke!!!!!
POZDRO Z RZESZOWA
-
pół roku o_O ?????? OMG !!! to jakis rekord hehe
-
"pół roku o_O ?????? OMG !!! to jakis rekord hehe"
Jaki rekord? Moja mloda G.rosea nie jest juz pol roku, a dopiero sie rozkreca :P Liniala i dalej nie je.
-
Uprawnienia umieszczania postów