-
piasek zamiast torfu...
stosuje ktos z Was jako podloze piasek??w jednym terra,z dorosla samica fimbriatusa torf plesnieje regularnie co 2-3 tygodnie:/wiec zdecydowalem sie na piasek,ale wole sie upewnic czy dobrze zrobilem.
pozdrawiam
-
Re: piasek zamiast torfu...
tak ja stosuje ale tylko u p.murinusa - wiadomo ten nie wymaga duzej wilgotnosci, ale podobno piasek tez dobrze trzyma wilgotnosc
-
Z tego co wiem to piasek moze utrudnic oddychanie u pajaka... ale wlokno i tak lepiej trzyma wilgotnosc wiec jest zdecydowanie lepsze
-
ten temat był już bardzo wiele razy poruszany na forum, proponuje poszukac w archiwum
-
Deto napisał(a):
> Z tego co wiem to piasek moze utrudnic oddychanie u pajaka...
Czytalem to wiele razy na tym forum, jednak dla mnie jest to bzdura... :S
-
Moim zdaniem piasek moze wpaść pająkowi do płucotchawek i go udusić.
-
sam nie wiem dlaczego plesnieje :/ terra czyscilem juz kilka razy,probowalem dezynfekowac goraca para,ale zawsze po pewnym czasie pojawia sie znowu.akurat tylko w tym jednym terra.nie wiem o co moze chodzic.
co do mozliwosci uduszenia sie pajaka,przez stosowanie piasku,to tez w to nie wierze.to kolejny jakis chory mit,taki jak z dopuszczaniem samic do 30 dni po kopulacji,bo potem zatyka sie klapka u samicy i samiec nie moze zaplodnic samicy.LOL.Nie wiem kto pisze takie glupoty ))
zle napisalem pytanie,chodzilo mi poprostu o wilgotnosc,jak sprawa wyglada kiedy stosuje sie piasek)
-
W takim razie jak przezywalyby pajaczki zyjace w pustynnym klimacie?
-
Ten punkt z FAQ mialbyc juz dawno usuniety
-
Z tego co pamietam to Rastafaq trzymal kiedys Crawshayi L3 na piasku i jak mowil ma sie ok...a co do plesni...moze wywal podloze, zmien na na wlokno kokosowe u mnie prawie nigdy nie plesnieje.Pozdro
Uprawnienia umieszczania postów