-
Roznica miedzy konikiem polnym a swierszczem?
Witam, czy jest roznica dla pajaka czy zje konika polnego (zlapanego na lace) czy swierszcza kupionego w sklepie? Moze ktores z nich ma wiecej ''wartosci odzywczych''?
-
Re: Roznica miedzy konikiem polnym a swierszczem?
Podejrzewam, że wartość odżywcza jest podobna. Natomiast owady złapane na łące mogą zawierać jakieś substancje toksyczne, które mogłby teoretycznie zaszkodzić pająkowi przy dłuższym stosowaniu takiej diety.
-
jesli sa lapane gdzies na lace w lesie czy gdzies dalej od drog itp. to mozna spokojnie podawac.. przeciez w naturalnym srodowisku tez sobie same poluja.. nikt im swierszczy nie podaje
-
No rzeczywiście, w takiej sytuacji powinno być w porządku.
-
a mnie się wydaje, że koniki są lepsze, ponieważ mają stały dostęp do różych rodzajów pokarmu co napewno dobrze wpływa na samego konika czyli więcej tych substancji odzywczych
-
No tak, wlasnie planuje na wiosne lapac koniki polne na wsi gdzie ruch drogowy jest praktycznie zaden, wiec zanieczyszczen tam nie ma
A swierszcze jest latwo rozmnozyc??
-
ja w zeszłym roku łapałem nie daleko ulicy i nic nie bylo moim pająkom
-
Świerszcze łatwo się mnożą z tym, że są głośne.
Koniki polne łap tam, gdzie nikt (rolnik, działkowiec) w okolicy nie robi oprysków. Od czasu do czasu karmię swoje pająki mrożonymi konikami polnymi. Zrobiłem sobie latem zapas kilkuset sztuk, a po paru miesiącach zacząłem hodować świerszcze. ;-)
-
mrozonych ?? po prostu wrzuciles je do zamrazarki i pajak normalnie to ,,atakowal" i jadł ???
-
Z tymi "toksycznymi" konikami polnymi to raczej dmuchanie na zimne, ale jak można złapać w "czystym" miejscu to lepiej tak robić.
Świerszcze generalnie są bardziej pożywnym pokarmem i mniej ruchliwym i skocznym niż koniki (choć ptasznikom nadrzewnym to nie robi zupełnie różnicy). No i kwestia ceny. Koniki masz za darmo, ale jeśli chcesz hodować to świerszcze są bardziej ekonomiczne (nie ma problemów z karmieniem i łatwiej je rozmnażać).
A tak wogóle, jako karmę, polecam karaczany Nymphoeta cinerea.
Uprawnienia umieszczania postów