-
Re: wilgotność w terra - obalmy kolejny ...........? !!
no na temat bo kazdy przyjmuje za prawde ze ta wilgotnosć być musi :P:P a jak sie okazuje być nie musi - i wiele autorytetów mówi ze lepiej jak jej neie ma
jeszcze raz mówie ja nie chce wprowadzić nowego dogmatu a uświadomić ze mozna tak a mozna terz tak i nie ma złej drogi .. bo obie sie sprawdzają
-
Re: wilgotność w terra - obalmy kolejny dogmat !!
Oczywiście, że podłoże musi być i nie wymaga to chyba dyskusji. Co do miski z wodą niech każdy robi jak uważa i co się u niego sprawdza lub jak mu wygodniej. Ja spróbowałem takiego sposobu jak pisze Baku już parę miesięcy temu i nie zawiodłem się. Polecam miskę z wodą dla podrośniętych pająków, a wilgotne podłoże dla takich co mieszkają jeszcze w pojemniku na mocz.
-
nie musi :P
widziałem terra dla nadrzewnych bez podłoza - pare kamyków dla wyglądu i micha wody
widziałem dla podziemnych z 1 cm ziemi i sztuczną norą ) dziura w terra i przewud od odkurzacza w duł ..
i pająki całke zyły :P:P
-
Ja tam wole estetyczne terraria. A w naturze co, pajaki wisza sobie w niebycie i nie maja podloza, tylko sztuczne nory. Weze tez mozna trzymac na gazetach - i co, tak mu przyjemnie? Mnie sie wydaje, ze jak juz mamy zwierzaka, to powinen on miec jak najlepiej, warunki zblizone do naturalnych. Zastanowcie sie, jakbyscie siedzieli w wiezieniu lub byli w szpitalu - koja, sracz i miska z woda, czy jednak pokoj urzadzony z wygoda, przyjemnie i przytulnie...
-
No i tu jest pytanie czy rzeczywiscie ptaszniki potrzebuja tego namaczania podloza?
Moze jak jest sama miska z woda i suchy torf to takie warunki nie robia roznicy dla pajaka.
Czyli avikulario: czuje sie tak samo w wypasionym wiezieniu jak i obskurnym.
Ja i tak caly czas bede podlewal, jestem tylko ciekaw.
-
No i tu jest pytanie czy rzeczywiscie ptaszniki potrzebuja tego namaczania podloza?
Moze jak jest sama miska z woda i suchy torf to takie warunki nie robia roznicy dla pajaka.
Czyli avikulario: czuje sie tak samo w wypasionym wiezieniu jak i obskurnym.
Ja i tak caly czas bede podlewal, jestem tylko ciekaw.
-
Prosze moderatora o usuniecie tego i wyzszego posta (ale tylko jednego bo mi sie zdublowalo)
dzieki
-
Lukasz, to wypusc swoje pajaki na wolnosc :>
Sprobuj potrzymac jakas Avicularie bez namaczania podloza. No, dorosla troche wytrzyma, ale malej pozbedziesz sie tak po tygodniu :>
-
zgadzam sie w 100% !!! ale to była odpowiedz na twierdzenie jw73 ze MUSZĄ je mieć ,,
-
Tak tez uwazam ze raczej sie to nie uda ale sprawa postu dotyczy : (jesli dobrze rozumiem) czy w Polsce majac w terrarium z ptasznikiem miske z woda i nie podlewajac podloza zachowa sie wilgotnosc np ok 60% (chociaz)?
Napisalem ze podlewal i tak bede, a wypuscic :> ... NEVER - to by go zabilo
Uprawnienia umieszczania postów