Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 41

Wątek: wilgotność w terra - obalmy kolejny dogmat !!

x ray
    Guest

Re: wilgotność w terra - obalmy kolejny dogmat !!

.........oj ..kilmat (wilgotnosc powietrza ) w usa(oczywiscie nie wszędzie,.... zalezy w jakim stanie ) jest znacznie wyższy niz w polsce ,....nic dziwnego ze nie tzeba nawilzać ........... natomiast pajaki które zyją w lasach tropikalnych ,........gdzie panuje duza wilgotnosc .....niestety w naszych warunkach musza miec to uzupełniane poprzez zwilzanie podłoża .......to ze w filmach z udziałem pana Westa wyraznie widać suche podłoza w jego hodowli nie jest sprawa dziwną ze wzgledu na panujacy tam klimat .To tak jak bys w polsce chciał trzymac w specjalnych warunkach wrone czy wróbla.

Mefisto
    Guest

W przypadku pająków żyjących w naturze w warunkach podwyższonej wilgotności sama miseczka może nie starczyć. Raczej nie będę próbował Cambridgeia przyzwyczajać do suchego podłoża. :P
    Co innego pająki sucholubne - Smithiemu od dawna spryskuję podłoże tylko na krótko przed wylinką, żeby łatwiej było mu ją przejść. Pomiędzy wylinkami stosuję miseczkę, a podłoże jest suche jak wiór.
    Ważne jest też to, że zaczął się sezon grzewczy, a więc mamy mniejszą wilgotność w mieszkaniach.
    Nie Baku - tego "dogmatu" nie obalisz.

Baku
    Guest

nawet 1,5 bo jak pić to do dna :P:P

Baku
    Guest

niedokonca - jak masz centralne to masz taką samą wilgotność , a poto jest miseczka z wodą by pająk sie napił , zresztą ona terz podnosi wilgotność powietrza

w suchym tera nie ma pleśni , nie ma ( tylu ) robali

Baku
    Guest

etam :P:P

wszystko da sie obalić

zeby usciślić - ja niechce abyście przestali je trzymać " na mokro " - sam tak robie ,,, hodzi mi tylko abyśmy sobie uświadomili ze to nie jest konieczne

jak chcesz moge poszukać troche ,, jakaś dyskusja była ostatnio i wiele osub blodi trzyma na tej zasadzie i nie ma zadnych problemów ,, więc nie sądze aby u nas były ...

jw73
    Guest

Ja trzymam tak jak Baku pisze i wszystko jest OK. Jedynie maluchy takie L 5-7 trzymam na "mokro".

bachus
    Guest

Co do centralnego to raczej wysusza powietrze niż zwiększa wilgotność, chyba że się wiesza na kaloryferze jakiś pojemnik z wodą, wtedy para robi swoje. Ale samo centralne to jeszcze nie tropiki.

jw73
    Guest

Czyż dogmatem nie jest trzymanie pająków z miską wody, ale bez podlewania ?
    W końcu nieoficjalna biblia ptaszniko-maniaków tak stanowi. Nie można więc tutaj mówić o obalaniu dogmatu.

Dark Raptor
    Guest

Centralne raczej wysusza Ci mieszkanie. Po to instaluje się te nawilżacze na kaloryferach.

ketnip
    Guest

Ja trzymam wszystkie na sucho oprócz blondi (jest mloda wole nie ryzykować), i jakos zyją nawet cambridgei, oczywiscie miseczki z wodą we wszystkich terra....

Uprawnienia umieszczania postów