-
wilgotność w terra - obalmy kolejny dogmat !!
wszyscy mówią ze pająki wymagają wilgotnośći itp itd
tak naprawde jest to bzdura
oczywiście bałbym sie pająka L1 trzymać w suchym tera
duze terz trzymam w " mokrych " ale to moje przyzwyczajenie
wg największych autorytetów ( mn R.West)
pająki mozna swobodnie trzymać a ZUPEŁNIE suchym terra dostarczając im jedynie miseczke z wodą
na potwierdzenie tego moge dodać ze w usa niemal wszyscy chodowcy tak trzymaja pająki i wszyscy mówią ze jest ok
pająki nie mają problemów z wylinką
podobną teze mozna znaleźć w The tarantula keepers guild
więc naprawde nie ma sensu martwić sie o wilgotność o ile mamy miseczke z wodą - nie zaszkodzi to naszemu pająkiwi
-
Re: wilgotność w terra - obalmy kolejny dogmat !!
Ciekawe nie powiem jednak balbym sie zostawic mojego kendziora w suchym terra (strasznie lubi kopac). Trzeba bedzie przetestowac.
-
ja natomiast obawiałbym się trzymać moją blondi L8 w całkowicie suchym terra. No nie wiem czy zwykła miseczka z wodą by jej wystarczyła. Co do innych pająków (tych które potrzebują mniej wilgocii to może i tak, ale z blondi nie zaryzykowałbym
-
Baku ma racje choc z blondi to rzeczywiscie moze byc problem. Podobna akcje zauwazylem z modliszkami i patyczakami oraz straszykami. NIe pryskalem prawie nigdy czasem patykom zeby sie napily a wylinki przyechodzily bez problemow
-
maluchom napewno trzeba by było trzymac wilgotnosc bo trudno by było do małemo pudełka wsadzic miseczke z wodą
Ja tam zostane przy spryskiwaniu nie bede robił doswiadczen tak dla bezpieczenstwa
-
wiele osub tak robi!! i jest wszystko ok ,,
-
z tym sie zgadzam - wygodniej :P
-
dzis ide po miseczki jak cos padnie to baku stawiasz 0,75l :-]
-
Przy okazji, jak to jest z pająkami z rodzaju Ceratogyrus bo przecież żyją w środowisku dość suchym a często słyszy się o przypadkach śmierci tych ptaszników w wyniku przesuszenia, czy ten rodzaj jest szczególnie wrażliwy?
-
Ja Ceratogyrusowi duzo rzadziej spryskuje jak innym i nie narzeka, przeważnie ma sucho bo jak spryskam to sie chowa.
Uprawnienia umieszczania postów