Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: Uwaga na mrówki

Mieszany widok

Awikularia
    Guest

Uwaga na mrówki

UWAŻAJCIE NA MRÓWKI, zwłaszcza, jezeli macie kokon. Ja dzisiaj wlasnie odkrylam, ze te france faraonki wyzarly mi z kokonu nimfy P. murinus i jajeczka P. irminia. Wiem od dawna, ze mam w domu faraonki, nawet tydzien temu odkrylam (i z dzika rozkosza zniszczylam) jedno z gniazd - w belgijskich czekoladkach :/. Tepienie tego cholerstwa mam utrudnione ze wzgledu na pajaki. Zwykle miewam kokony dla pewnosci zabezpieczone - prymitywnie bo przymitywnie, ale dziala. Trzymam pudelka z kokonami na miseczkach z woda - faraonskie france sie topia. Tym razem tego nie zrobilam - no bo coz to jest 10 jajeczek i 2 larwy. No i dzisiaj odkrylam podziurkowany, pusty kokon. Sprawdzalam, czy mrowki nie laza gdzies w okolicy, ale ich nie bylo. Musialy widocznie nocami desant robic. Szybko sie uwinely, od niedzielnego popoludnia...

Pisze to nie po to, aby otrzymac slowa pocieszenia i wspolczucia (nic wielkiego sie nie stalo oprocz wybuchu wscieklizny we mnie), lecz po to, aby was przestrzec. Lepiej dmuchac na zimne....

Nazar
    Guest

Re: Uwaga na mrówki

Jak to dobrze mieszkac Nowej Hucie w bloku:P

Masa
    Guest

Awi a gdzie Ty teraz i o tej porze mrowki we Wrocku znalazlas)

robert.p.
    Guest

Czesc .U kolesia mrówy zezarły platusa tak ze mało co z niego zostało.Cwane są,to fakt.Na szczęście ja mam prusaki tak ze mrów już od lat nie widziałem.Wiadomo,tylko silniejszy przetrwa .Ale nigdy wszystkiego nie zabezpieczy sie tak jak by sie chciało.P.S cambridgei L4 na giełde nie potrzebujesz?Moge Ci dobrą cene dac...

Mysza1983
    Guest

hmm takie drobne pytanko: jak sie mają prusaki do faraonek?

Czaroo
    Guest

sorry ale chyba niebardzo kolege rozumiem, co ma do pojawienia sie mrowek faraona do mieszkania, czy nie mieszkania w bloku?
    Wlasnie w blokach teraz jest najgorszy okres - jesienno zimowy, poniewaz Centralne ogrzewanie jes wlaczone i wlasnie do ciepla "ciagna" niniejsze mrowki.
    Ja rowniez mieszkam w bloku i co jakis czas rowniez pojawiaja mi sie te szkodniki.
    mam nadzieje ze moim kleszczom nie zaszkodza ;/

TheMetal
    Guest

Thx Awi za ostrzeżenie też ma to cholerstwo w domu - fakt juz wytrzebiłem je mocno ale sporadycznie jeszce je widuje.

SDY
    Guest

A maja sie mniej wiecej tak jak koty do myszy. Masz nic slbo jedno, albo drugie. Ale nigdy nie oba na raz.

Gufi
    Guest

Współczuje Ci Awi ;( Życze Ci szybkiego wytępienia mrówek i nowych kokonów..

bunio
    Guest

mi faraonki wchodziły do akwarium z wylęgiem świerszczy. Tak jak Awikularia, trzymam je teraz na miseczklach z wodą i jest spokój. A do tego, moi rodzice kupują płytkę przeciw mrówkom, nazywa się "globol" czy jakoś tak. Mrówek niema, a zwierzaki moję żyją ;P Oczywiście płytki w pokoju moim niema, tylko w innych.

Uprawnienia umieszczania postów