Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: UTRZYMANIE WILGOTNOŚCI

DOMINOS
    Guest

UTRZYMANIE WILGOTNOŚCI

Witam wszystkich.

Czy zna ktoś jakiś konkretny sprawdzony sposób na utrzymanie wilgotności w terrarium? Temperatura jest około 27C zraszam obficie 3/4 terrarim, codziennie a wilgotność utrzymuje sie na poziomie 55% max. Przy czym siatki wentylacyjne nie są za duże.
    Jak podnieść wilgotność do 65% - 75% ?

Weź pajączka w swe ramiączka...

PMajdan
    Guest

Re: UTRZYMANIE WILGOTNOŚCI

Umieścić w terrarium naczynia z wodą - która będzie parowac, albo poprostu nawilżenie podłoża.

Bullet
    Guest

Siemka!! Nawilżaj połowe terrarium tak aby było cały czas zwilżone,bynajmniej ja tak robie i nie mam żadnych problemów

ziu
    Guest

wlej wode w torf, musi byc go troche. Woda dluzej bedzie wyparowywala, ja tak robie i mam spookoj 2-3 dni. Spryskiwanie w moim przypadku sie nie sprawdzilo bo wilgotnosc mala drastycznie po ok 2-3 h.

Pozdrawiam.

crocodyll
    Guest

Ja tak samo polecam tą metode.

DOMINOS
    Guest

Mam i naczynie z wodą i dosyć mokry torf w 3/4 powierzchni terrarium.
    Mój problem polega na tym że nie potrafie go tak zwilżyć żeby wilgotność podskoczyła do 70%. Max. osiągam w nocy do 60% jak nie grzeje żarówka.
    Dzięki za porady, będę jeszcze próbował wylewać więcej wody miejscowo.

ziu
    Guest

nie mozliwe ;] to jest musialbys miec zarowe nad samym tofrem ale mocno "zalany" torf i tak by nie wyparowal w kilka godzin.

SPeCTeR
    Guest

Najlepiej wylewaj w okolice zarowki, tam gdzie najcieplej. Niezlym rozwiazaniem jest tez kabel grzewczy w podlozu, ktory mocno wspomaga parowanie. Pokombinuj z wentylacja, zostaw tylko jedna siatke odkryta, najlepiej ta najnizsza, reszte czyms zakryj ( np. zaklej szeroka tasma klejaca od zewnatrz ) i sprawdz jak zmienila sie wilgotnosc po kilku godzinach. Kombinacji jak widzisz jest wiele :]

DAAMOOK
    Guest

Z innej beczki.

A jak mierzysz ta wilgotność???
    Moze masz popsuty przyrzad?

DOMINOS
    Guest

Wilgotność mierze hygrometrem, nie jest zepsuty, poza tym torf nie wysycha za szybko, ale nawet jak jest bardzo mokry to wilgotność sie nie podnosi.
    Chyba pokombinuje z szerokością siatki wentylacyjnej znajdującej sie na pokrywie.
    Dzięki wszystkim za porady.

Uprawnienia umieszczania postów