-
UTRZYMANIE WILGOTNOŚCI
Witam wszystkich.
Czy zna ktoś jakiś konkretny sprawdzony sposób na utrzymanie wilgotności w terrarium? Temperatura jest około 27C zraszam obficie 3/4 terrarim, codziennie a wilgotność utrzymuje sie na poziomie 55% max. Przy czym siatki wentylacyjne nie są za duże.
Jak podnieść wilgotność do 65% - 75% ?
Weź pajączka w swe ramiączka...
-
Re: UTRZYMANIE WILGOTNOŚCI
Umieścić w terrarium naczynia z wodą - która będzie parowac, albo poprostu nawilżenie podłoża.
-
Siemka!! Nawilżaj połowe terrarium tak aby było cały czas zwilżone,bynajmniej ja tak robie i nie mam żadnych problemów
-
wlej wode w torf, musi byc go troche. Woda dluzej bedzie wyparowywala, ja tak robie i mam spookoj 2-3 dni. Spryskiwanie w moim przypadku sie nie sprawdzilo bo wilgotnosc mala drastycznie po ok 2-3 h.
Pozdrawiam.
-
Ja tak samo polecam tą metode.
-
Mam i naczynie z wodą i dosyć mokry torf w 3/4 powierzchni terrarium.
Mój problem polega na tym że nie potrafie go tak zwilżyć żeby wilgotność podskoczyła do 70%. Max. osiągam w nocy do 60% jak nie grzeje żarówka.
Dzięki za porady, będę jeszcze próbował wylewać więcej wody miejscowo.
-
nie mozliwe ;] to jest musialbys miec zarowe nad samym tofrem ale mocno "zalany" torf i tak by nie wyparowal w kilka godzin.
-
Najlepiej wylewaj w okolice zarowki, tam gdzie najcieplej. Niezlym rozwiazaniem jest tez kabel grzewczy w podlozu, ktory mocno wspomaga parowanie. Pokombinuj z wentylacja, zostaw tylko jedna siatke odkryta, najlepiej ta najnizsza, reszte czyms zakryj ( np. zaklej szeroka tasma klejaca od zewnatrz ) i sprawdz jak zmienila sie wilgotnosc po kilku godzinach. Kombinacji jak widzisz jest wiele :]
-
Z innej beczki.
A jak mierzysz ta wilgotność???
Moze masz popsuty przyrzad?
-
Wilgotność mierze hygrometrem, nie jest zepsuty, poza tym torf nie wysycha za szybko, ale nawet jak jest bardzo mokry to wilgotność sie nie podnosi.
Chyba pokombinuje z szerokością siatki wentylacyjnej znajdującej sie na pokrywie.
Dzięki wszystkim za porady.
Uprawnienia umieszczania postów