Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Brachypelma Albopilosum - agresor?? :|

Mieszany widok

xeper
    Guest

Brachypelma Albopilosum - agresor?? :|

witam!

Od lipca posiadam kędziorka (obecnie jest chyba L7) ale niepokoi mnie jego zachowanie.. Nie wiem czym jest spowodowane, jest strasznie agresywny, np gdy zwilżam podłoże i kropla poleci na niego, to zaraz leci chmura włosków :/ dzisiaj przenosiłem go z plastikowego pojemnika do terrarium... i jak wziąłem pedzel, żeby go troche pogonić to rzucił sie na pędzel jak jakiś szalony....nie wiem co z nim jest, moze to przez zmiane otoczenia.... proszę o opinie, czy ktoś miał takie problemy z B. albopilosum....

pozdr. xeper

BOOBO
    Guest

Re: Brachypelma Albopilosum - agresor?? :|

1. NIgdy nie pozwól żeby woda poleciała na ptasznika one bardzo tego nei lubią(i chyba są jakieś przeciw wskazania)
    2. Mój też atakuje pędzel ale na ręke moge go spokojnie wziąść

pac
    Guest

a skad wiadomo ze tego nie lubia?? moj albopilosum tak sie rzuca za woda przy zraszaniu i jak na niego troche poleci to nic sobie z tego nie robi i dalej szaleje dopoki nie przestane zraszac.. jakby mu to przeszkadzalo to raczej by uciekal nieprawdaz?

BOOBO
    Guest

MOże i tak.
    Ja napisałem z mojego doświadczenia bo mój strasznie tego nie lubi.
    Ty pac jesteś bardziej doświadczony to pewnie masz racje

pac
    Guest

ja doswiadczony? doswiadczeni to sa - Awikularia, Atrax, morda itp. itd....
    a z ta woda pewnie zalezy od osobnika.. jeden panicznie ucieka, drugi wyczesuje wloski a trzeci chce atakowac i lata za woda jak pies za suka etc..
    chcialem tylko zwrocic uwage ze nie ma raczej reguly co do wody..

pozdrawiam!

xeper
    Guest

hmm nie wiem kurde czy on kiedyś będzie na tyle normalny żeby go spokojnie na łapy wziąć ale jak BOOBO mówisz, że bierzesz na ręce, a pedzel atakuje, to pewnie on odróżnia co ma atakować, a co nie jak zraszać dobrze wodą, żeby go nie chlapnąć.... od dłuższego czasu (pół roku) u smithi (L9) leje wode z butelki z podziurkowaną nakrętką

soltys_szczecin
    Guest

co do zraszania wodom to chyba chodzi o to, ze pająk moze sie ,,zadławic" bo doleci do jego otworow ktorymi pobiera powietrze - tak mi sie zdaje ...... :/

maze
    Guest

tak tak zadlawic i utopic :/:/:/ ale rozkminki hahahahaha

GRZYBY !!! dlatego nie nalezy ich zraszac

Awikularia
    Guest

Zawsze powtarzam, ze nawet najlagodniejszy gatunek ptasznika moze miec "odchylenia od normy". Czyli potencjalnie najspokojniejsza B. albopilosum swiata moga miec w obrebie gatunku bardzo agresywne osobniki. Dlatego moim rozmowcom i klientom radze (co sie spotyka z oburzeniem w 85%) - traktujcie ptaszniki jak akwariowe rybki. Rybki, podobnie jak i ptaszniki, posiada sie dla przyjemnosci, ale nikt ich nie wyjmuje z akwarium aby poszpanowac czy cokolwiek innego...

soltys_szczecin
    Guest

heh - moze to zabrzmi troche dziwnie ale ja swoich pająkow nawet nei mam zamiaru brac na rękę ... Owszem, fucktycznie mialem taki zamiar ale po przeczytaniu FAQ w ktorym bylo napisane ze pajak MOZE wykonac gwaltowny ruch a my jakis odruch i pajak moze upasc na glebe to dalem sobie spokoj .... niech sobie siedza w swoich norach =]

Uprawnienia umieszczania postów