-
Brachypelma Albopilosum - agresor?? :|
witam!
Od lipca posiadam kędziorka (obecnie jest chyba L7) ale niepokoi mnie jego zachowanie.. Nie wiem czym jest spowodowane, jest strasznie agresywny, np gdy zwilżam podłoże i kropla poleci na niego, to zaraz leci chmura włosków :/ dzisiaj przenosiłem go z plastikowego pojemnika do terrarium... i jak wziąłem pedzel, żeby go troche pogonić to rzucił sie na pędzel jak jakiś szalony....nie wiem co z nim jest, moze to przez zmiane otoczenia.... proszę o opinie, czy ktoś miał takie problemy z B. albopilosum....
pozdr. xeper
-
Re: Brachypelma Albopilosum - agresor?? :|
1. NIgdy nie pozwól żeby woda poleciała na ptasznika one bardzo tego nei lubią(i chyba są jakieś przeciw wskazania)
2. Mój też atakuje pędzel ale na ręke moge go spokojnie wziąść
-
a skad wiadomo ze tego nie lubia?? moj albopilosum tak sie rzuca za woda przy zraszaniu i jak na niego troche poleci to nic sobie z tego nie robi i dalej szaleje dopoki nie przestane zraszac.. jakby mu to przeszkadzalo to raczej by uciekal nieprawdaz?
-
MOże i tak.
Ja napisałem z mojego doświadczenia bo mój strasznie tego nie lubi.
Ty pac jesteś bardziej doświadczony to pewnie masz racje
-
ja doswiadczony? doswiadczeni to sa - Awikularia, Atrax, morda itp. itd....
a z ta woda pewnie zalezy od osobnika.. jeden panicznie ucieka, drugi wyczesuje wloski a trzeci chce atakowac i lata za woda jak pies za suka etc..
chcialem tylko zwrocic uwage ze nie ma raczej reguly co do wody..
pozdrawiam!
-
-
co do zraszania wodom to chyba chodzi o to, ze pająk moze sie ,,zadławic" bo doleci do jego otworow ktorymi pobiera powietrze - tak mi sie zdaje ...... :/
-
tak tak zadlawic i utopic :/:/:/ ale rozkminki hahahahaha
GRZYBY !!! dlatego nie nalezy ich zraszac
-
Zawsze powtarzam, ze nawet najlagodniejszy gatunek ptasznika moze miec "odchylenia od normy". Czyli potencjalnie najspokojniejsza B. albopilosum swiata moga miec w obrebie gatunku bardzo agresywne osobniki. Dlatego moim rozmowcom i klientom radze (co sie spotyka z oburzeniem w 85%) - traktujcie ptaszniki jak akwariowe rybki. Rybki, podobnie jak i ptaszniki, posiada sie dla przyjemnosci, ale nikt ich nie wyjmuje z akwarium aby poszpanowac czy cokolwiek innego...
-
heh - moze to zabrzmi troche dziwnie ale ja swoich pająkow nawet nei mam zamiaru brac na rękę ... Owszem, fucktycznie mialem taki zamiar ale po przeczytaniu FAQ w ktorym bylo napisane ze pajak MOZE wykonac gwaltowny ruch a my jakis odruch i pajak moze upasc na glebe to dalem sobie spokoj .... niech sobie siedza w swoich norach =]
Uprawnienia umieszczania postów