Wpuszczanie kolejnych organizmów do akwarium nic nie da. Pomijając aspekt humanitarny (ryby muszą miec dostęp także do wyższych warstw wody) to kiryski nie są bakteriami . Terra 80x30x40 chyba tylko w żartach można nazwać wielkim .
Potrzebny jest po prostu wydajny filtr. Nic się tu niestety nie da innego zrobić.

Ja mam w objetości 200 litrów wody dwa filtry: pompa wodna Powerhead 802 produkcji Hagena (130 zł, przepływ wg producenta 1500 l/h) do której jest przymocowana przystawka filtrująca (jest to filtr wewnętrzny zbierający zanieczyszczenia mechaniczne) oraz zewnętrzny filtr kubełkowy PJF 1501 firmy Project (370 zł, przepływ wg producenta 1600 l/h) który służy jako filtr biologiczny (bakterie). W akwarium dwa spore żółwie Carettochelys insculpta (15 cm karapaks), głównie owocożerne, a więc pokarm zanieczyszcza wodę, a przy tym znacznie wrażliwsze na brudną wodę niż czerwonolice. Mam to od marca i raz na 2 tygodnie podmieniam ok. 1/3 - 1/4 wody. Jestem zachwycony wydajnością i czystością wody. Polecam wiele wątków o filtrach na forum żółwiowym, m.in:
http://www.terrarium.com.pl/forum/re...86&t=10526&v=f