Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Niebieskie światło

Mariusz
    Guest

Re: Niebieskie światło

podobno swiatlo powinno byc czerwone, ale z doswiadczen wielu terrarystow wynika, ze inne kolory tez sa OK.
    Nie kupuj energooszczednych jak Ci niektorzy radza. Zarowki w terrarystyce przewaznie sa uzywane do ogrzewania, a zaleta tych energooszczednych jest wyzsza sprawnosc (stosunek emitowanego swiatla do zuzywanej energii). Chyba, ze zalezy Ci bardziej na leprzym oswietleniu terrarium.
    W sumie najwazniejsza w tym wszystkim jest wilgotnowsc i temperatura, wiec na tym powinienes sie skupic.
    pozdrawiam

morda
    Guest

Powinno być? A kto tak powiedział? Pająk i tak tego nie rozróżnia.

ziu
    Guest

Sam kiedys mialem z tym dylemat ja mam 4 diody takie niby do tjuningu wies-mochodu ;] ktore daja bardzo fajne niebieskie swiatlo jak ksiezyc i pajaczki sobie swietnie z nim zyja tylko troche mnie w nocy razi to zmniejszam natezenie swiatla i jest spoko. Bardzo ladnie wyglada w nocy terrarium tak oswietlone. Mariusz chyba typowo poradzil z wiedzy ksiazkowej a nie praktycznej bo tak jak morda napisal nikt nie mowi ze powinno byc czerwone o czerwonym swietle duzo pisza w ksiazkach i poradnikach dla pajeczarzy ;] ale jak widac pajaki dobrze znosza inne kolory.

Jimbo
    Guest

Kup zwykłą białą żarówkę w sklepie. Większość terrarystów takich używa. To z czerwoną to jakiś debliny wymysł.

soltys_szczecin
    Guest

heh wlasnie kiedys chcialem zapytac jaka to ma byc ta CZERWONA zarowka bo w FAQ jest napisane czerwona zarowka i nic wiecej ..... ale gdzie tą czerwoną zarowke kupic ?? bo widze tu kurcze ( z tego co piszecie ) jakies fotograficzne, jakies zoologiczne, jakies elektryczne, jakies domowej roboty - o co chodzi o_O ???

ziu
    Guest

hehe czerwona chodzi o prawdziwe czerwone widmo swiatla takie jak w ciemniach fotograficznych a nie pomalowana tylko od srodka zarowka na czerwono. Mi sie wydaje ze ta prawdziwa czerwona to np ta EXOTERRA czerwona mialem kiedys taka dla jaszczorki i dawala naprawde czerwone swiatlo a nie tylko poswiate.

soltys_szczecin
    Guest

a jaki koszt takiej zarowki - orientuejsz sie moze ?? ah - i gdzie takie cacko zakupic ??

szklanka
    Guest

Taką żarówkę z Ecoterry mozna kupić w dobrym sklepie zologocznym. Kosztuje ok. 28 zł. Niebieską kupiłem za 17 zł.szklanka napisał

Uprawnienia umieszczania postów