Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Niebieskie światło

Mieszany widok

szklanka
    Guest

Niebieskie światło

Kupiłem mojem ptasznikowi (Brachypelma Albopilosum) niebieskie światło "Night Glo" firmy Ecoterra o mocy 25 W. Czy jest to dobra lampa do oświetlanie ptasznika w dzień czy konieczna jest czerwona lampa ? Jeśli potrzeba czerwonej to moze to być zwykła czerwona żarówka czy specjalna kupiona w sklepie zoologocznym ?

DOMINOS
    Guest

Re: Niebieskie światło

Niebieska może być jak najbardziej, z tym że czerwona ma wielki plus bo pająk nie widzi tego pasma kolorów i nie przeszkadza mu to w nocy. A co do kupna żarówki to może być inna czerwona ale w sklepie elektrycznym nie dostaniesz takiej podłużnej jak ta którą masz.

Weź pajączka w swe ramiączka...

ir3k
    Guest

Niebieski hmm??? Sam nie wiem. Ja swoim pająką śwecę czerwoną 15 Wattową żarówką która daje około 22-27 stopni Celciusza . Ładnie rosną widać jest im z tym dobrze. W sklepie widziałem także 45 Wattową czerwoną żarówkę(do ogrzania większej ilości terrariów). Według mnie są one odpowiednie. Pobierają mało energi elektrycznej co daje małe rachunki a przy tym pajączkom dobrze sie żyje.

rastafaq
    Guest

Możesz założć nawet zielony albo sraczkowaty, pająk i tak nie widzi jaki to kolor a te żarowki ze sklepu czerwone to możesz o dupe rozbić , bo to tylko dla twojego lepszego samopoczucia , aczkolwiek pająk i tak widzi takie światło, zreszta kiedyś już o tym było.

YasieQ
    Guest

dokladnie , jesli chcesz miec prawdziwe czerwone swiatlo ktorego pajak nie widzi to kup sobie zarowke ciemniowa , wtedy masz prawdziwe czerwone swiatlo , a nie mleczna zarowke dajaca biale swiatlo lekko przyczerwnienione....

Atrax Robustus
    Guest

Ja uzywam zwyczajnych zarowek i jest dobrze

Masa
    Guest

Uzywam niebieskich,czerwonych czy pseudoczerwonych jak nazwal Rastafaq i prawie mam w pokoju poswiate policyjnego koguta ......spokojnie mozesz w nocy swiecic ta twoja 25W Night Glo

pac
    Guest

dokladnie.. pajakom i tak najwyrazniej nie przeszkadzaja bo nawet lgna do swiatla .... i ciepelka..

ir3k
    Guest

Drogi kolego. Pomyśl zanim coś powiesz. Troche szcunku dla innych. Widze że u ciebie kiepsko z kulturą. Skąd wiesz jakich używam żarówe i gdzie je kupiłem??? Lepiej byś sie nie odzywał. Jak chcesz to sobie świeć tymi swoimi psełdo żarówkami. Wiesz może zaczne ich używać skoro robisz im taka reklamę.

DOMINOS
    Guest

Jeżeli zależy Ci na czerwonym świetle to są żarówki terrarystyczne z czerwonego szkła nie malowane.

Weź pajączka w swe ramiączka...

Uprawnienia umieszczania postów