Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 14 z 14

Wątek: Mieso mielone karmą??

Foxtrott
    Guest

Re: Mieso mielone karmą??

przypatrz się uważnie swoim pająkom podczas jedzenia i napisz czy nadal jesteś pewien, ze tylko wysysają zawartość. ptaszniki maja enzym(pewnie chitynazę albo cos podobnego) który pozwla na strawienie chitynowego oskórka.

podobno u pajaków karmionych tylko miesem zwierzecym a nie owadami obserwowano kłopoty w wylinkami i różne dziwne objawy, ale nie jest to informacja w 100% sprawdzona

soltys_szczecin
    Guest

hmm - narazie moje kedziory są młode - ale jak zjadały wylegniete muszyska to z much zostawały ,,wydmuszki" .. wiec myslalem ze nie jedzą tych pancerzykow tylk ow swoich wnetrznosciach zgromadzone białko przetwarzają na kolejne białko ( Pani od biologi mowila ze chityna to tez białko ale niestrawne .... noi jej zaufałem ... ) heh =]

SPeCTeR
    Guest

Chityna bialkiem ? Pozdrow pania od biologii, chociarz to raczej ty sluchac nie umiesz.

Gwoździu_oi
    Guest

Chityna jest z cała pewnością polisacharydem i to prawie całkowicie nie strawnym. Pajak moze i wchłania chityne z ofiar tego nie wiem ale raczej wątpie żebym mógł ją wykorzystać jako źódło substancji pokarmowych jeśli ktos wie cos innego niech pisze. Może pajak wbudowuje chityne z ofiar we własny oskórek tego nie wiem

Uprawnienia umieszczania postów