-
Wąż zbożowy
Witam.
Chcę rozpocząć hodowlę węża zbożowego(lub parki tych węży).
Posiadam akwarium 80/30/40cm (dł/szer/wys)
1. Co będzie mi jeszcze potrzebne?
2. Jak namówić rodziców a przede wszystkim mamę żeby pozwolili? (sam za niego płacę)
3. Jak urządzić terrarium?
4. Czy 80/30/40 starczy? I czy jeśli wąż podrośnie to muszę kupić większe?
5. Jaka jest orientacyjna i opłacalna cena za jaką kupię 1 węża zbożowego lub parkę u prywatnego hodowcy?
BTW to mam 16 lat i hodowałem już kameleona.
-
Re: Wąż zbożowy
Mam do zaoferowania niewysexowanego albinosa klutego w sierpniu 2004, zdrowego, brak przebytych choróbsk, je oseski żywe i mrożonki, nie grymasi, 55 - 60 cm długości.
Te terra będzie dobre, ale musiałbyś zwiększyć szerokośc,. Rodzice to ciężki gatunek, powiedz im, że w przeciwieństwie do kotów i innych futrzaków, węże nie śmierdzą, jedyne gdzie może nabrudzić to terrarium,
taka podstawa wystroju to kryjówka i basen, a reszta zalezy już tylko od kasy i wyobraźni, dobrze jest okleić ściany korkiem lub styropianem pokrytym atlasem z pigmentem, to zwiększa powierzchnię spacerową zwierzaka i może sobie śmigać po wszystkich ścianach.
P.S.
Druga zbożówka z opisu też jest do sprzedania.
-
Po pierwsze na tym forum znajduje sie bardzo duzo informacji na temat "Wąż zbożowy- podstawy hodowli", wystarczy poszukac!! Ehh...
1. korzenie, kryjówki, basen
2. namawiaj sobie jak chcesz , byle by skutecznie :P ja tam niemam takich problemów
3. podobnie jak napisał 'xav_satherial'
4. na jednego dorosłego powinno starczyć, ale na twoim miejscu kupiłbym ciut większe
5. to wszystko zalezy gdzie... przeciętnie cena jest w granicach 150-250zł.
P.S 'xan_satherial' za ile masz tą opisywaną zbożówke?
-
Za 130 zł, poszukaj w dziale "Gady, Płazy, Owady..."
i podaj tam maila a wyślę Ci fotki
xav
-
Ale jak przekonać rodziców...
-
Możesz powiedzieć, że:
- Nie śmierdzi
- Zadbasz o to, by nie uciekł.
- Nie jest niebezpieczny dla domowników(!) (moja babcia myślała, że wszystkie małe węże zabijają jadem. Potem jej powiedziałem).
- Będziesz o niego dbać
- Powiedz, że jesteś juz na tyle odpowiedzialny, by się nim sam zająć, a jeśli uważają, że nie jesteś, to powiedz, że im to udowodnisz (na wężu).
- Pokaż im zdjęcia wężyka(najlepiej classic - mojej rodzinie najbarsxziej podoba się ta odmiana. Jest taka "normalna").
- Nie pokazuj zdjęć z posiłku
- Możesz powiedzieć, że jest to bardzo ładny element wystroju pokoju (a propos wystroju, to kup jeszcze za terrarium taką fototapetkę. Poprawia ogólne wrażenie o 100%). To może byś nawet główny argument.
- Nie wiem jak Twoi, ale moi rodzice się nie zgadzali, a zgodzili się dopiero jak wąż znalazł się już u mnie w pokoju. Dziś sami się chwalą, że synek ma ładne zwierzątka (wcześniej miałem "prymitywne ssaki" :P). A dziś jak coś przyślą, albo coś przyniosę, to moja mam tylko przychodzi i ocenia, czy zwierzak jest ładny, czy nie.
- Mów im jeszcze wiele innych rzeczy (że nie jest oślizgły i obrzydliwy, że nie wymaga dużo opieki, że nie będzie problemu podczas wakacji, bo można go bardziej podkarmić, a potem wyjechać na 2 tygodnie). Tylko nie wciskaj im kitu.
Powodzenia!
-
Dzięki wielkie. Sprubuję, a potem powiem jak poszło.
Ale powiedz mi jeszcze, jak skoro się nie zgadzali to wąż znalazł sie w twoim pokoju.
P.S.: Jaka jest mniej więcej cena za metr kwadratowy płyty OSB ?
Bo zanim wogulę go kupię chcę poswiecić jakiś miesiąc na samodzielne zbudowanie taniego, ale ładnego akwarium z OSB a z przodu przesuwane szybki, z boku wywietrznik, z góry siatka, a w podłodze pod kafelkami przewody grzewcze. Normanie to koszt ok. 150-200zł, a sądzę ze samodzielnie będzie to 1. bradziej dopasowane do moich oczekiwań 2. dużo tańsze bo wyceniam to na jakieś 100zł, ale to wyjdzie w praniu. (ceny bez kabli grzewczych bo to kupa kasy:P)
Co sądzisz?
-
Co do przekonywania...
Postaw przed faktem dokonanym ;-)
-
Dokładnie tak jak napisał PRC :P. Przyniosłem do domu i juz musieli się zgodzić. Ale metodę odradzam, bo nie wszyscy rodzice sa tacy jak moi i Twoi mogą się wkurzyć
-
Hehe...
Moi wyrzuciliby mnie z domu razem z tym wężykiem.
Uprawnienia umieszczania postów