-
Re: Brachypelmy + CITES
Tyle już o tym było na forum Rejestracja, a wy nadal mylicie. :/
Zapamiętajcie wreszcie, że:
CITES != REJESTRACJA != ZAŚWIADCZENIE O URODZENIU W NIEWOLI
CITES reguluje przewóz zagrożonych gatunków przez granicę i jak najbardziej jest słuszny i potrzebny
REJESTRACJA nie dotyczy pająków
ZAŚWIADCZENIE O URODZENIU W NIEWOLI jest kompletnie niepotrzebne w naszym kraju i stanowi jedynie pożywkę dla Szanownej Salamandry. To właśnie z powodu tego zaświadczenia oszołomy z SS nie potrafią rozróżnić terrarystów od terrorystów i wszystkich najchętniej by pozamykali.
-
Awi czyli po tym Zaswiadczeniu od Weta mozesz juz spokojnie sprzedawac pajaki??
"legalnie"?
-
W 100% legalnie.
Mam pytanko - w jaki sposób udowodniłaś powiatowemu legalne pochodzenie rodziców? Na słowo
Czy wystarczył mu dokument rejestracji, która kiedyś obowiązywała?
-
To troche skomplikowane . Pozyczylam samca kumplowi, ktory mial kokon. I tamtejszy lekarz bez niczego wystawil zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli... Ja mam kopie tego "bezproblemowego" zaswiadczenia.
-
Awi jak to nie sprawi problemu to mogla bys wrzucic kopie zaswiadczenia na forum, chcialem sie zorientowac jak to wyglada.
-
Nie wrzuce, nie mam skanera. Poza tym latwo by bylo sobie cos takiego wydrukowac... Moge przywiezc ewentualnie na gielde, jako pokazowke... Jak oczywiscie nie zapomne...
-
moj kumpel gadal kiedys z wetem i mu powiedzial ze nie wystawi papierow bo nie da sie ich oznaczyc ani opisac
wyobrazcie sobie jak opisac np.400 vagansow
-
No własnie daltego !!!
Bo przeciez nie masz 100% pewnosci ze ten co ma do sprzedania pajaczki (Brachypelmy) po 5zł po 1L to nie sa one z odłowu jezeli nie ma na nie papierow.
Z z tego co wiem to wcale nie musi byc Cites bo moze byc tylko zaswiadczenie ze pochodza z hodowli. Ja np. mam zarejestrowane wszystkie pajaki wymagajace tego i jak mi sie rozmnozom daje znac do starostwa i oni mi wyrabiaja na kazdego pajaczka papiery i wtedy je sprzedaje z papierami legalnie.
garo
-
No ale zastanów się kto by jechał na Kostaryke albo gdzieś tam żeby łapać kędziory albo inne Brachypelmy, przecież to śmieszne jest.
-
Kross wielu ludzi i napewno nie po jedną szt. G.Rozea sprowadzana jest w kontenerach. Cena jednej szt po odliczeniu wszystkich opłat wychodzi 1,6 euro są to dorosłe okazy lub prawie dorosłe więc nie ma czy to kędzior czy to rozea czy inny pająk liczy się kasa a daje sobie urwać głowę że po 3.20 euro kędziorki dorosłe rozchodziły by się jak bułeczki prosto z piekarni 100% niejednemu wystarczy.
Uprawnienia umieszczania postów