Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Brachypelmy + CITES

Kross
    Guest

Brachypelmy + CITES

Powiedzcie mi jaki jest sens nakladania na Brachypelmy zakazu sprzedaży bez papierów. Przecież to jest głupota do kwadratu niedość że naprzyklad taki kedzior jest jednym z najbardziej popularnych pajakow, ma go prawe kazdy a niedlugo pewnie bedzie go mozna na łace łapać (;]) to jest objety przez CITES ochrona. No świetnie. O tyle ile sie orietuje to CITES jest zabezpieczeniem przed handlowaniem zwierzetami pochodzacymi z odłowu. Oczywiście kazdy wydaje majatek i specjalnie wyjezdza do Kostaryki albo Wenezueli tylko po to aby zlapac kedziora po pierwszej wylince zamiast kupic go od kumpla za 5 zl. I po co to komu ?????

inux
    Guest

Re: Ehhhh....

no raczej ... I nie chodzi tu tylko o brachypelmy tylko o wiekszosc ptasznikow.

maze
    Guest

o wiekszasc??
    hehe skad masz takie informacje??

redknee
    Guest

wg mnie chodzi tu tylko i wyłacznie o BRACHYPELMA

GALN
    Guest

Re: Brachypelmy + CITES

Kros u nas napewno jest ich masa ale nie wiadomo jak w ich środowisku naturalnym może je tak łapali że teraz jest to gatunek zagrożony.

Foxtrott
    Guest

w polsce "zabronione" są tylko Brachypelmy oraz Aphonopelma albiceps i Aphonopelma pallidum.

Nazar
    Guest

A jak wyglada sprawa kolesia ktory ma kokon np. smitasów. Gdzie trzeba sie odezwac zeby dostac zgode na sprzedaz? Ile to moze kosztowac?

Awikularia
    Guest

Aphonopelma pallidum = Brachypelma verdezi.

Nazar, trzeba isc do powiatowego lekarza weterynarii z namowa, aby przyszedl do ciebie, obejrzal kokon (jak sa juz nimfy) i wystawil zaswiadczenie o urodzeniu w niewoli. Nie wiem, ile to moze kosztowac, ale ja otrzymalam bezplatnie...

spider13
    Guest

To jest denerwujące po co CITES na brachypelmy no to jak nam sie kędziorki albo smitasy rozmnożą to co mamy je na łąke wypuścić czy może jechac do miejsc gdzie one występują i je wypuścić to jest bez sensu mogli by zdjąć cites z brachypelm

Kross
    Guest

No własnie przeciez o tym napisalem. Po cholere je rozmanazac jak ich nie mozna sprzedac.

Uprawnienia umieszczania postów