Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: SZCZUR

Re: SZCZUR

Szczury są z.......e
    Moje ulubione zwierzę jakie do tej pory miałem
    Nigdy niemiałem węży ale gdybym miał wybierać to dał bym mu chomika nigdy ich nielubiałem ,wydawały mi się głupie - bez urazy dla nikogo
    Szczur jest według mnie jednym z najinteligętniejszych i najmilszych zwierząt.
    Jak miłym było dla mnie zaskoczeniem (jak kiedyś zapomniałem na noc zamknąć klatki ,która stała na biurku koło łużka)kiedy mnie rano obudziło delikatne prychanie koł mojego nosa.Moja szczurzyca spała jakieś dziesięć centymetrów od mojej twarzy ,zwinięta w kłębek na poduszce
    Mówię wam niepowtarzalne uczucie
    Według mnie szczurów niepowinno się dawać wężom,innym powodem jest to że mogą je pogryść.

Litości dla szczurów ))

Są całkiem inne niż inne małe gryzonie (np myszy czy chomiki) - te wypuszczone z klatki zaraz uciekają i chowają się za meblami a oswojony szczur trzyma się właścicela.

Ja też nie mam węży (na szczeście )) a moje agamy zadowalają się owadami i od czasu do czasu myszką.

Co nie znaczy, że nie mają apetytu na szczura. Dziś troche się pośmiałam bo pokazałam Pestkę (moją szczurzycę) młodym agamkom (2x 14 i 20cm) przez szybę a one się zainteresowały i chciały zapolować...szczurka jest mała jeszcze ale i tak sporo większa od agam ... ambitne maluchy.

Natomiast duży samiec Smok(45cm) na początku dostawał istnego amoku, przekonany, że to to jest dla niego ) Teraz już się przyzwyczaił i tylko patrzy z zaciekawieniem na szczurzycę biegającą po biurku. Chyba już zrozumiał, że z niezrozumiałych powodów 'to' nie jest do jedzenia Muszę mu kupić jakąś mysz w nagrode za wyrozumiałość ))

Argchun też bym wolała, żeby właściele węży dawali coś innego ale na to nie ma co liczyć, bo węże też muszą jeść a szczury to najtańszy pokarm "Głupie chomiki " są drogie ... ( Kiedyś chciałam kupić takiego chomika (był to jakiś mały gatunek) dla Smoka i okazało się, że kosztuje 40zł!

dr Robert
    Guest

Przy trzymaniu szczura warto pamiętać o zabezpieczaniu terrarium z jaszczurkami. Szczur bowiem bardzo szybko upora się z gadami, o czym świadczą nie tylko przypadki z terrarystyki, ale także, niestety, z natury (choćby zjadanie tuatar na Nowej zelandii czy młodych żółwi z Galapagos i setki innych przykładów).

Jest jeszcze inny sposób jeśli chodzi o pokarm dla gadów

Najlepiej się zorientować czy jest w pobliżu jakaś wylęgarnia kurcząt
    W wylęgarniach można tanio lub w niektórych nawet za darmo dostać kórze jaja które były niezalężone (z tego co wiem to niektóre węże jedzą jaja)
    Natomiast jeżeli wylęgarnia prowadzi selekcję płci (tak zwane seksowanie ;P ) to napewno mają nadwyżki kogutków które są gazowane ( trochę smutne ) masowo i przerabiane na paszę bądż odbierane przeż ogrody zoologiczne
    Mój znajomy naprzykład prowadzi chodowlę bażantów i regularnie odbiera dostawy jaj które potem skarmia tymże bażantom
    Niewiem czy ktoś korzysta z takiego żródła pokarmu dla swoich pupili

Mam nadzieję że się komuś przyda ta informacja
    oraz że uratowałem kilka szczurzych istnień )))

pozdrowienia dla wszystkich maniaków

MŁODA
    Guest

No prosze,a smieje sie z tego,ze nie chce karmic weza szczurkami. ;-)
    Oj rybko uwazaj,bo masz jedno zycie,a tak nim szastasz...
    I nie smiej sie ze mnie????
    Waz gloduje???
    wrednyantos@interia.pl
    Pozdrawiam MŁODA

^ ^ ^
    ^ ^ ^
    ^ ^ ^
    ^ ^ ^
    ??????????????????

Chcę tylko napisać ,że terraryści na serwisie Terrarystyka.pl przegłosowali poszerzenie stronki o małe ssaki ...
    Zapraszam właściceli szczurasów, którzy się przy okazji tego tematu ujawnili

Oj chyba już teraz otworzę tego sylwestrowego szampana(byleby korek w jakieś terra nie pier#$%@#& )))))

Uprawnienia umieszczania postów