-
Re: krzyżówka irminia/cambridgei
Czy mogłbyś podać mi numer gg lub maila twojego kolegi, jezeli to mozliwe ?? Jesli on hoduja takowa hybryde to chcialbym sie conieco od niego dowiedziec. Pozdrawiam.
-
Nie napisałem, że wiem, że taka hybryda jest bezpłodna. Ale pies to jeden gatunek. Natomiast w wiąkszości przypadków nawet nie da się przecież skrzyżować dwóch gatunków, a nawet potomstwo blisko spokrewnionych gatunków jest bezpłodne (przynajmniej nie słyszałem o żadnym takim wyjątku). A P.cambridgei i P.irminia to różne gatunki. Systematyka to rzeczywiście twór sztuczny i nie doskonały, ale nie byłbym taki pewien co do tego, że w przyszłości nie da się określić w pełni pokrewieństwa.
-
nie da sie na 100% ale da sie bardzo dokładnie :P
hmm a czemuuwazasz ze owczarek i pekińczyk to jeden gatunek a b.albopilosum i b.vagans to 2 rórzne ??
- nie chodzi mi o odpowiedź " bo w ksiązce tak pisze" bo to małowartościowa odpowiedz - aby to udowodnić wystarczy zacytować biologie zprzed 30 lat i najnowszą :P:P
-
hitler podobnie myślał o zyfach :P:P terz według niego powinni oni być " zakazani " :P
jeśli obiekt a) chce bzyknąć obiekt b) to obiektowi c) huja do tego :P:P:P:P
-
ej transfer tej stronki jest przekroczony!
-
Ponieważ psy należą do jednego gatunku - mogą się krzyżować i mieć płodne ptomstwo. Różne rasy zostały uzyskane poprzez człowieka w celu otrzymania konkretnych cech. A wymienione Brachypelmy to przecież różne gatunki. Nie pamiętam czy ich obszary występowania się nakładają czy stykają, ale w naturze chyba się nie krzyżują. I nie ja tak uważam, tylko tak jest, a żeby temu zaprzeczyć należy mieć jakieś silniejsze argumenty.
-
no ale ja chce abyś podał mi argumenty czemu tak jest :P:P jak mówisz :P:P
hmm brachypelmy terz sie krzyrzują , i bardziej prawdopodobne ze ich potomstwo jest płodne , nawet pare " gatunków uznaje sie za naturalne chybrydy ..
a co tu ma doczynienia gdzie występuje ?? czarnii pochodza z afryki a biali z europy to co juz nie jeden gatunek ??
więc ruzne rozmieszczenie na kuli ziemskiej jest dla mnie marną argumentacją :P:P
-
Mi sie udalo zobaczyc te fotki,ale co chwile sprawdzalem czy sie da. Po jakims czasie napewno sie bedzie dalo,ale w sumie to na chwilke,bo zdjecia chyba dosyc duze sa. Pozdr
-
Propunuję zapoznać się z definicją gatunku( fakt, że jest ich kilka, ale tu codzi nam chyba o gatunak biologiczny) oraz mechanizmami powstawania gatunków.
A człowiek, zarówno biali jak i czarni, pochodzi od wspólnego przodka, który nie powstał w kilku odizolwanych miejscach niezależnie.
-
a) gatunek jest to zbiur populacji kompatybilnych genów dających po połączeniu się pełnowartościową zygote
lub : gatunek jest to zbiur osobników populacji ( jako liczba mnoga ) mogączych wzajemnie sie krzyrzować dając płodne potomstwo
kiedyś ho h były jeszcze włonczone czynniki morfologiczne w to ale to było dawno i nie prawda
gatunki powstają na drodze : specjacji , dryfów , mutacji , hybrydyzacjioraz wymierania ( hyba dobrze i chyba nic nie pominołem ale dawno nie czytałem o tym i mogłemm gdzieś gafe palnąć :P:P ale hybanie )
co do człowieka ... hmm równie prawdopodobna wersja co " wyjście z afryki " jest model wspulnego rozwoju 2 genotyppów azjatyckiego i afrykańskiego - muwie juz o puzniejszej ewolucji homo ...
hmm argument o wspulnym przodku :P:P:P:P:P mm a specjacja ( pytałeś sie o proces powstawania gatunków ) to co nie masz wspulnego przodka ??
a myślisz ze co pająkinie mialy wspulnego przodka tylko kazdy tak sobie na własną renke wypączkował :P:P:P
Uprawnienia umieszczania postów