-
Re: Wymagania ? i Avicularia versicolor
a slyszlaem ze cena jest bardzo duza ile kosztuje tak okolo l4 ?? versi i metalici ??
-
a wjakich cenach sa te pajaki metalica i versi ?? tak po 4 wylince (okolo) ??
-
..........hmmm.....dla osób nie majacych wogóle nic wspólnego z hodowla ptaszników na poczatek dobrym gatunkiem jest jakis z naziemnych ,....dlatego tak czesto odradza sie poczatkujacym gatunki nadrzewne .Co nie znaczy ze niedały by sobie rady w hodowli. Jesli juz ktos pragnie zakupic ten gatunek jako pierwszy nikt mu tego nie zabroni ,...ale musi sie luczyc z konsekwęcjami posiadania dosyc delikatnego i napozór spokojnego gatunku jak np.A.versicolor .Ogólnie przyjeło sie ze to spokojny gatunek ,ale zdarzaja sie osobniki które w miare wzrostu robia sie agresywniejsze .Posiadam własnie takiego który potrafi pokazac swoje i jak mu cos nie pasuje to próbuje atakowac co często dziwi niektórych hodowców tego gatunku.Jako mały osobnik był łagodny jak baranek ..tak do 7 wylinki ,..ale to sie zmieniło. Dodam ze nigdy nie dawałem powodów aby mógł sie denerwować typu dmuchanie , przeganianie, szturchanie ,...był brany na rece do ok 6 wylinki. Mysle ze moze to byc spowodowane zblizajacym sie okresem dojrzeawnia,obecnie pajak jest po 9 wylince..Jad znam tylko z opisu nie byłem pogryziony ,.Jako zakup pierwszego z nadrzewnych polecił bym P.cambridgei . Jest agresywniejszy ale mniej wymagajacy w porównaniu do omawianego.
-
A.versicolor L4 kosztuje około 100. Też mam zamiar kupić, ale L1 (około 50).
-
Jeśli interesują Was versicolory wejdzie w mój profil. Pozdrawiam i polecam!
-
Witam,
To moj pierwszy pajak z nadrzewnych (kupilem l3) i nie uwazam zeby nie nadawal sie na poczatek. Tak jak mowil ziu jesli ktos jest odpowiedzialny i niezaniedbuje obowiazkow zwiazanych z hodowla to powinien doczekac starosci pupila(owszem czasem padaja same bez zadnych powodow)
A terra dla avikulari dal bym wyzsze. Ja zrobie dla doroslego pajaka takie : 30/25/40(45)
szer\gl\wys
Pozdro
-
Nie chodowalem versicolorki choc chcialem ale co do pytania to terra jest na moje oko za niskie. Mysle ze lepiej zrob 30cm. Jak zrobisz dlugosc i szerokosc 25x25 to tez sie raczej swiat nie zawali. Poza tym liczy sie tez jak bardzo udziwnisz wnetrze (w sensie konary itp.) bo nie liczy sie obietosc tylko powierzchnia a udziwniajac ja zwiekszasz. Ogolnie piekny pajak.
Uprawnienia umieszczania postów