-
Re: nimfy feeee
Co to za brednie?! Nimfa to ostatnie larwalne stadium rozwojowe owadów o przeobrażeniu niezupełnym. Jeśli chodzi o pajęczaki, to jestem pewien jednego - nimfa, to 2 i 3 stadium rozwojowe roztoczy.
U owadów Lx oznacza stadium rozwojowe (z pominięciem stadium jaja), a nie ilość wylinek, które owad przeszedł! A więc analogicznie można zastosować to oznaczenie u pajęczaków -wówczas obecnie oznaczane stadium rozwojowe pajączka np. L1 w rzeczywistości byłoby L3.
-
Postembrion to stadium rozwojowe L1. A jeszcze niedawno ktoś mnie wprowadzał w błąd (Ty Baku lub Awikularia - nie pamiętam), że "kulka z nogami" nie opuszcza powłok jajowych.
-
płucotchawki feeee
Jeśli już mowa o rzeczach feee, to wspomnę jeszcze o innym błędym pojęciu - "płucotchawki". Według obecnie funkcjonujace terminologii biologicznej pojęcie "płucotchawki" nie funkcjonuje. Pająki oddychają "PŁUCAMI". A widoczne od spodniej strony odwłoka pająka 4 jasne plamy to również nie żadne płucotchawki, a "PRZETCHLINKI" - zewnętrzne otwory prowadzące do płuc.
-
Re: płucotchawki feeee
jaknajbardziej popieram !!!!
-
Co to za brednie?! Nimfa to ostatnie larwalne stadium rozwojowe owadów ... wydaje mi sie ze tak czytałem , ale sprawdze ...
analogicznie - ok na to jaknajbardziej bym sie zgodził :]
ale mozna u pająków mówić pod względem wylinek i wtedy Lj terazniejsze = L2
i ja jestem za tą wersją
natomiast pierwsze stadium po jaju powinno nazywć się postembrionem a nie nimfa 1
co do roztoczy to pewnie masz racje ,
-
hmmm trzeba sprawdzić w archiwum - duza dyskusja była o tym ...
nieno postembrion musi opuszczać powłoki jajowe bo pozostaje po nim " skorupka " jeśli to ja to głupote palnołem :P:P
-
-
Galn. Masz racje. Ale skoro jestesmy terrarystami (albo za takich chcemy sie uwazac) to dlaczego nie mamy stosowac wlasciwej terminologii? Ja rozumiem, ze biolodzy sami nie moga sie dogadac jesli chodzi o taksonomie ale my mozemy grzecznie i w spokoju dojsc do kompromisow w sprawach nas dotyczacych... Czyz nie tak??
-
dokładnie ...po raz którys z koleji jest podejmowany ten temat i za kazdym razem dochodzi do tego samego, ktos podważa przyjęta zasade i na tym koniec .Mysle ze mie ma co wydziwiac i wszyscy wiemy o co chodzi z tym nieszczesnym L ,..i z nimfą .
-
hmm a czemu pisać ze np mamilatus jest błędną nazwą a powinno sie mówić p.m"usambra " ?? kazdy przeciesz wie o co chodzi ??
a co złego napisać : sprzedam postembriony brachypelmy sp . ??
zato pisząc teraz ze pająk L1 jest po 1 wylince wprowadza sie liudzi w bąd bo one są po drugiej aalbo idąc tokiem myślenia Jaca znajdują sie w 3 stadium rozwoju :]
Uprawnienia umieszczania postów