Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Nieproszeni goście

Mieszany widok

Vagansmen
    Guest

Nieproszeni goście

Czy włażą wam przez otwory wentylacyjne do terra jakieś małe muszki? Bo u mnie niekiedy tak jest. Czy nie przeszkadzają one w jakiś sposób pająkowi?

jw73
    Guest

Re: Nieproszeni goście

A może to młode świerszcze ? Przyjrzyj się im dobrze.

Norysek
    Guest

Właża ale pojedyzncze sztuki. Pajaczki ich nie zauwarzaja. Przynajmniej te sporsze.

angelo
    Guest

muszki te skladaja w wilgotnej ziemi larwy dl 2 mm biale ktore odzywiaja sie martwa materia organiczna. pjakom nie zagrazaja ale mnie osobiscie to denerwuje i przeszkadza jak otwieram terra np karaluchow to sie czuje jak bym ul otworzyl
    najskuteczniejsza metoda to przesuszyc ziemie w terrariach w ktorych zauwazamy muszki a owady dorosle wybijamy sa powolne wiec ne ibedzie z tym problemu

SPeCTeR
    Guest

A ja sobie powiesilem lep na muchy w pokoju z pajakami. Malo estetyczne, ale calkiem skuteczne :]

ketnip
    Guest

Angelo - właśnie ja chyba to mam bo nie wydaje mi się żeby to były skoczogonki ani roztocza - wygląda to jak takie właśnie malutkie nawet 1-2 mm kuleczki prawie przezroczyste? no i właśnie zauważyłem wczoraj muszkę w jednym z terra

Tomek_Nie
    Guest

mnie tez wku... te muszki ale co zrobisz one ciagle powracają ,nieczynia szkody pajaczkom .pozdrawiam

Vagansmen
    Guest

Nie, to nie są młode świerszcze, to zwykłe małe muszki małe muszki, łażą po szybie. A w terra nie dostrzegłem w ziemi jakiś, małych, białych robaczków, tylko te muszki ale skoro są niegroźne...

Jaca
    Guest

Są to ziemiórki, niegroźne choć w większej ilości denerwujące
    Larwy (kilkumilimetrowe, podłużne robaczki, trochę podobne do pinek, tylko znacznie od nich cieńsze) odżywiają się rozkładającą materią organiczną, którą znajdą w podłożu.

rastafaq
    Guest

Nie spotkałem sie jeszcze z tymi muszkami.Co wy mieszkacie gdzieś na bagnach ??

Uprawnienia umieszczania postów