-
temperatura w terr i czerwone światło
Hej, poradźcie jaka powinna optymalna temperatura w terraium u b. smithi?
I czy czerwona zarowka moze swiecic 24h czy nie jest to wskazane?
dzieki, pozdr
-
Re: temperatura w terr i czerwone światło
No coś ty przez 24h nigdy w życiu! Temperatura miezy 25-28 C, a lampka ma się świecić tak gdzieś 10-12 h na dobre! Pająki myszą mieć też noc prawda ;P
-
no to dobrze ze zapytalem
-
jeżeli bedziesz swiecił 24 h - to osiagniesz na pewno ponad 30 - no i pewnie wysoką wilgotność
-
od wysokiej temp wilgotnosc sie zwieksza?
-
No co Wy za bzdury opowiadacie? Pewnie, że żarówka moze się świecić przez całą dobę. Wcale nie jest powiedziane, że temperatura przez to musi osiągnąć 30 st.
Jeśli chcesz, to wyłączaj na noc, a jeśli nie chcesz, to nie wyłączaj. Byle temperatura była między 23 - 28 st. Niektórzy mają nawet pod 30, ale to nie jest zalecane.
Ketnip - chciałem zauwazyć, że żarówki raczej wysuszają terrarium, niż je zwilżają.
-
> od wysokiej temp wilgotnosc sie zwieksza?
Teoretycznie tak jest, czym wyższa temperatura, tym więcej pary wodnej moze zawierać powietrze.
Jednak jeżeli jest dobra wentylacja i mocna żarówka w terrarium, to bedzie wysuszać powietrze.
-
czerwone swiatlo moze byc 24H byle nie wysuszyla spidera na wior, najlepiej podlacz zarowke do termoregulatora i ustaw na 25-26C. Pajaki nie widza tego pasma barw
-
Może świecić 24h na dobę.
-
Mefisto co ty pierdzielisz - czy ja napisalem że żarówka podnosi wilgotność - wysoka temperatura = wysoka wilgotnośc jak jest słaba wentylacja - zresztą Mariusz dobrze to opisał
oczywiście może żarowka świecić jeżeli jest słaba np 15 W i terrarium jest odpowiednio duże i jest dobra wentylacja, u mnie osobiście przekroczyłbym 30 stopni a to raczej za bardzo nie jest wskazane pająkom - chyba że afrykańskim...
Uprawnienia umieszczania postów