-
Niska temperatura
Wiem, że to trochę głupi temat i bardziej nadaje się dla jakiś elektryków, ale zapytam Was:
Mam żarówkę(ech, znowu o niej)15W w środku terra, wydaje się, że temperatura w środku powinna być wysoka, a termometr pokazuje tylko tak średnio 22 stopnie.
Byłaby ciągle taka temperatura, gdyby nie to , że grzejniki grzeją i w domu jest ciepło, wtedy w terra mam około 23-24 stopnie. Aha, i jeszcze wentylacja- u góry terra jest taki duży otwór zakryty od dołu siatką, ale na górze przysłoniłem go dwoma książkami- tak, aby był nieduży otwór nad żarówką(zmienszyłem ten otwór, żeby ciepło nie uciekało za szybko)
Czemu w terra temp jest taka niska? Dla mnie to trochę dziwne :\
-
Re: Niska temperatura
Moim zdaniem temp 22 wystarcza zupełnie ja trzymam moich milusińskich w podobnych temp. i dobrze się mają
pozdrawiam !
-
może masz jakiś szajski termometr!!
-
A jaką masz temperaturę w pokoju, wielkość terra i odległość termometru od żarówki?
-
moim zdaniem wentylacja nie powinna znajdować się bezpośrednio nad tą żarówką bo najcieplej jest właśnie nad nią i całe to ciepelko zaraz wylata przez ten otworek
-
.....łatwo dokonać próby z zarówka o mocy 20w o ile wskazania sie nie zmienia poprostu zmień termometr,...być może wskazuje błednie , ewentualnie zmienic nieznacznie moc zarówki .
-
najlepiej obadaj temperature dwoma termometrami, miejsce najcieplejsze i najchlodniejsze, ja mam przy zarowkach 25W jakies 26 stopni, a w drugim rodu terra 20, wiec jest dostatecznie duzy rozrzut zeby pajaki wybraly co wola
-
Mefisto, to zależy- jak grzejniki nie grzeją to około 19 stopni, a jak grzeją to 23-25 stopni, tyle, że u mnie grzejniki grzeją dopiero gdzieś od 15:00-16:00. Wielkość terra- no cóż, co tu dużo mówić, dwa razy za duże niż powinno być- 64cmx24cmx30cm(dł/szer/wys)- nie mam innego, więc spróbowałem z tym i ptaszorek ma się dobrze a odległość żarówki od termometra- 35cm.
Chociaż teraz to już wiem- przez tą odpowiedź- temp jest niska bo terra jest duże, jednak teraz go już nie zmienię, ale moim zdaniem głownie dlatego, że termometr jest tak daleko od żarówki, dam go bliżej i napiszę ile było stopni- ale to jutro
-
Trochę bezsensu napisałem- "chociaż teraz już wiem-przez tą odpowiedź"
Chodziło mi o to, że jak to pisałem to sam zobaczyłem w czym tkwi problem, np. odległość żarówki od termometra
-
No. I o to chodzi.
Uprawnienia umieszczania postów