Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Wątek: plesn na patykach

mromanow
    Guest

plesn na patykach

witam.
    nie moge znalezc odpowiedzi w archiwum dlatego pytam.
    co zrobic zeby na patyczkach np od szaszlykow nie powstawala plesn?
    ogolnie co robic zeby na elementach drewnianych nie pojawiala sie plesn gdy sa one w terrarium?

pozdrawiam

Obcy
    Guest

Re: plesn na patykach

polakierowac

mromanow
    Guest

nie bedzie to szkodzilo ptasznikowi??? lakier?!? chemikalia...

rastafaq
    Guest

Patyczki do szszłyków to raczej mierny pomysł, wsadź już lepiej kawałki kory, a jak zaczną pleśnieć to potrzyj węglem w to miejsce i już nie powinna wychodzić.

mromanow
    Guest

dlaczego patyczki od szaszlykow to zly pomysl? mysle do P. cambidgei dac jako konstrukcje ggdzie bedzie robic gniazdo itp.

PMajdan
    Guest

Pomysl jak pomysl. Ja z kolei polecam ceramike - np kawalki doniczki ceramicznej (nie lakierowanej) na budowe gniazda siuper. i nie plesnieje

mromanow
    Guest

ale jak ja przykelejac do scianek?
    domyslnie cale konstrukcje chce robic dla nadrzewnych..
    bo naziemne to sobie jakos poradze nawet lupke od kokosa czy doniczke to juz bralem po uwage ale musle co dla nadrzewncyh

wino
    Guest

jak drewniane plesnieja wbij plastikowe patyczki i problem rozwiązany

a na serio to zdaje mi sie zeby nie plesniało to jest potrzebna bardzo dóza wentylacja i mała wilgotnosc i nie powninno plesniec tak mi sie bynajmiej zdaje bo umnie tak było i nie plesniało a jeszce jeden jest sposum jak pajaczek zacznie budowac gniazdo to jak bedzie juz jakas poczatkowa konstrukcja z pajęczyny wystarczy na chwile wystarzyc pajaczka do innego pojemnika i w ta pajeczyne wbudowac patyczki a pajak sam dokonczy dzieła

jw73
    Guest

Moim pająkom nie przeszkadzają patyki pokryte pleśnią. Zresztą ta pleśń pojawia się tylko na początku i po paru tygodniach znika bez szkody dla pająka.
    Słyszałam też o takiej metodzie antypleśniowej jak pokrycie kory lub drzewa płynnym (rozgrzanym) woskiem poprzez pomalowanie pędzelkiem.

PMajdan
    Guest

jw73 - ciekawe podejscie, ciekawe. nie zdziw sie ktoregos dnia, jak ci pajak padnie (bakterie plesniowe moga zaatakowac pajaka bez "efektow wizualnych"). To troche tak jak z grypa - panuje na miescie i nawet nie wiesz kiedy sie zarazisz.

Mormanow - ja tej ceramiki nie przyklejalem tylko ulozylem konstrukcje taka, aby sie nie zawaliła coś jak: /\

Uprawnienia umieszczania postów