Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Korzenie z Baltyku dla węża???

Korzenie z Baltyku dla węża???

Właśnie wróciłem z urlopu i na plaży poznajdywałem ciekawe korzenie wypłukane przez morze i chciałem się upewnić, czy po wymyciu i wyparzeniu mogę je włożyć do nowo urządzanego terrarium dla zbożówki???

Re: Korzenie z Baltyku dla węża???

powinienies pogotowac te korzenie w wodzie przez oklo 3 godziny

Najlepiej wyprażyć w piekarniku przez 20 - 30 imnut w 200 stopniach. A jeśli nie zmieści się to radze polewać wrzątkiem Po takich zabiegach idealne korzenie do terra

A ja sie zastanawiam skad wy bierzecie te czasy gotowania czy prazenia?
    Dlaczego nie dluzej ani nie krocej?

Take korzenie po wypłukaniu są super. Słona morska woda, piasek, doskonale je odkaziła i oczyściła.

I to co chyba najwazniejsze takie korzeni naprawde ladnie wygladaja! Jak wyparzysz itd to beda idealne. pozdrawiam

To pewnie wiedza czerpana z doświadczeń całych pokoleń "wyprażaczy korzeni" <LOL>

Dejwidos 3godziny? zwariowałes chcesz zrobic zupe z kory? On ma tylko zabic bakterie a nie zniszyc korzen. Polanie wrzątkiem wystarczy!

Nefra
    Guest

cześć ,nie wiem gdzie się poradzić, więc spróbuję u Was.
    Ja też przywiozłam takie korzenie ale z myślą o wsadzeniu do akwa. Ale ktoś mi powiedział, że one nigdy nie zatoną , tylko będą pływać po powierzchni. Macie jakieś doświadczenie z tym? I czy trzeba je gotować, aby wsadzić do akwa? Leżały na plaży, są dobrze wymoczone, ale i wysuszone. Upały były duże...

Zatoną, ale większość z nich szybko rozwarstwi się na cienkie płaty drewna i może pleśnieć. Do akwarium albo drewno, które NIGDY nie schło (z torfowisk) albo ciężkie egzotyczne. To z Bałtyku niestety mocno zniszczone, do suchego terra się nada, do wody nie.

Uprawnienia umieszczania postów