-
Re: Neonówka
Moc tracona na "cieplo" w zarowce wynosi 96-97% (sprawnosc swietlna 3-4%) w przypadku lamp fluorescencyjnych jest juz lepiej ze skutecznoscia swietlna, dla swietlowki wynosi 20% czyli na cieplo idzie 80%. Z czasem sprawnosc swietlna zarowki maleje po okolo 1000h swiecenia strumien swietlny maleje do 80% z tym ze ilosc wytwarzanego ciepla wzrasta przy tem samym poborze mocy z sieci. W przypadku standardowej swietlowki po 4000h strumien spada do 75%.
Czyli wnosek taki:
Najbardziej ekonomicznym zrodlem ciepla jest zwykla zarowka (bez wzgledu na kolor pokrycia banki) przyczym czym starsza tym lepsza.
-
żarówka wytwarza około 95% energii cieplnej i tylko około 5% energii świetlnej z prądu jaki pobiera... zatem 100W żarówka oddaje około 95W ciepła... porównaj sobie ciepło oddawane z żarówki 100W a 15W...
-
Ale podobno i tak widzą te światło z czerwonej żarówki...
-
nie widza, i na tym to polega. Czerwona zarowka moze byc zapalona caly czas a pajakowi to (z wyjatkiem temperatury) zadna roznica. ja dogrzewam kilka pojemniczkow z modliszkami i jeden z kedziorem czerwona zarowka, ale punktowa. Nie ma barwionego szkla, jest czyms pokryuwana ale daje takie samo swiatlo
-
A KoMar_83 mi napisał, że nie ma różnicy czy kupię białą czy czerwoną
-
Saurus napisał(a):
> nie widza, i na tym to polega. Czerwona zarowka moze byc
> zapalona caly czas
Jest rożnica - czerwona żarówka ale taka co daje czerone światło a nie tak która jest tylko pomalowana od środka - w tym wypadku jest tylko przyciemniona, ja używałem tych przyciemnionych - teraz używam zwykłych i pająki wogóle nie reagują na to światło - także nie widze problemu ze zwyklymi
-
A KoMar_83 napisał, że nie ma różnicy czy kupię żarówkę czerwoną czy białą
-
I pragnę przypomnieć Myszy 1983, że mam 13 lat (pewnie nie czytał mojego postu o tym, który niestety został skasowany), tylko jeszcze nie zmieniłem wieku w profilu (dałem na edytuj dane, by to zmienić, ale tam nie ma czegoś takiego jak wiek i nie wiem gdzie to zmienić, mógłby mi ktoś podpowiedzieć, gdzie to zmienić?)
-
ta, ktora swieic na czerwono ma barwione szklo. Ta ktora ja mam ma pokrywane ale nie widze zadnej reakcji kedziora nawet w momencie zapalaniaswiatla ( a przeciez woli polmrok wiec jesli by mu to przeszkadzalo to jakas rekacja by byla.
-
no bo nie ma rożnicy
tak już pisałem żarówka musi dawać czerwone światło - a nie pomalowana czy tam barwiona - w tym wypadku jest tylko przyciemniona
Uprawnienia umieszczania postów