Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Wątek: Zaryzykuję

Mieszany widok

Drobek
    Guest

Zaryzykuję

Jestem uczulony na jad pszczół, os itp. Po komarach też mam bąble.
    Czy mogę pozwolić sobie na jakiegoś ptasznika/skorpiona?? Znikoma agresywność i słabiutki jad!!! Oczywiście będę uważał, ale wszysto może się zdarzyć.
    Biorę pod uwagę Avicularie, Hysterocrates hercules, Pandinus imperator, Hadogenes troglodytes. Co o tym sądzicie??? Może jakieś inne??? (ptaszniki raczej nadrzewne lub podziemne, nie miotające szczecinkami!!! )

smogg
    Guest

Re: Zaryzykuję

Tez mam bomble po komarach ;-)))
    A jesli chodzi o pajaka to chyba kędzieżawy... a z nadrzewnych to hm.... metallica? w sumie to irminia tez... wystarczy uważac... a jad ma słaby, ale uwazac bo moja akurat jest dosc agresywna.. :P
    aa i chyba sie nie mówi 'miotające szczecinkami' :P ;-))) tylko wyczesujące włoski

pozdrawiam

xenomorph
    Guest

Mogę Ci na pewno powiedzieć żebyś wybił sobie z głowy ptaszniki podziemne - wszystkie mają bardzo silny jad!!

Mefisto
    Guest

Sam fakt tego, ze jesteś uczulony na jad pszczół i os nie przesądza jeszcze tego, że jesteś uczulony na jad pająków. Świadczy natomiast na pewno o tym, że w Twoim przypadku jest większe prawdopodobieństwo takiego uczulenia.

Codo pająków, które wymieniłeś Hercules raczej nie należy do najłagodniejszych. Avicularii też nie polecam (przynajmniej młodych) jako pierwszego pająka, bo możesz się zniechęcić gdy Ci padnie.

Zastanów się np. nad G. Pulchrą. Jest spokojna i nie wyczesuje włosków.

Masa
    Guest

Z ptasznikow polecam cos Brachypelma,Grammostola..poczytaj w opisach pajakow
    Hysterocrates jak pisal poprzednik..podziemny pajak o silnym jadzie wiec odpada

myfas
    Guest

popieram przedmowcow zadnych podziemnych

talullah
    Guest

Weź pod uwagę prawdopodobieństwo ukąszenia przez pająka i pszczoły, czy osy.
    Trochę poczytaj i zacznij od jakiegoś spokojnego pajączka. Wszystkie młode przeważnie są szybkie i wyczesują włoski, na starość robią się spokojniejsze. Jak chodzi o skorpiona Hadogenes troglodytes, to życzę powodzenia w poszukiwaniach. My szukamy jego, albo Hadogenes bicolor od chyba dwóch lat i bez skutku

kaczi
    Guest

ja bym poradzil kedziora :P spokojny i zadko "wyszczesuje szczecinki"

Drobek
    Guest

Lista branych pod uwagę wygląda tak:
    1.Psalmopoeus irminia - w encyklopedi terrarysstyki pisze ogólnie o Psalmopoeusach że są to szybkie, agresywne pająki, które często skaczą - czy dotyczy to też Psalmopoeus irminia??
    2.Grammostola pulchra - ("Zaniepokojony może wyczesywać włoski parzące z odwłoka(!!!), które wywołują długotrwałe swędzenie skóry. Jad tego ptasznika nie jest niebezpieczny dla człowieka (chyba że jest się na niego uczulonym, wówczas mogą wystąpić komplikacje). Ukąszenie zazwyczaj kończy się miejscową opuchlizną i bólem.") Jakie mogą być te komplikacje??
    3. Avicularia versicolor
    4. Avicularia metallica - Czy Avicularie są tylko dlatego nie proponowane że łatwo mogą "bez przyczyny" pasć??
    Jakie skorpiony?? Co sądzicie o Pandinus imperator??

bartekg
    Guest

Jeśli chodzi o skorpiony to weź pod uwagę Euscorpius sp. Młode E.italicus można kupić za niewielkie pieniądze (sprzedawałem młode w cenie 25 - 30 zł, ale niektórzy oferują je w znacznie niższej cenie). Są to skorpiony o najmniejszych wymaganiach wśród popularnych gatunków.

Hadogenesów nie polecam jeśli nie masz doświadczeń w hodowli skorpionów. Owszem, jad mają bardzo słaby (LD50 = 1800), jednak w trakcie hodowli mogą wystąpić pewne problemy. Moja samiczka niebawem powinna rodzić, jednak wszystkie młode pozostawiam do dalszej hodowli.

Pomyśl również o Pandinus imperator lub Heterometrus sp., ale pamiętaj że wymagają one nieco więcej zachodu niż Euscorpiusy.

Uprawnienia umieszczania postów