Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Wątek: Hybrydy

Awikularia
    Guest

Re: Hybrydy

Oczywiscie, x-ray ma stuprocentowa racje. Ludzie chca skrzyzowac w domu np. Brachypelma albopilosum z Brachypelma boehmei - gdzie w naturze te gatunki w zyciu by sie nie spotkaly. Mylisz, Hwarangu, pojecia.

W naturze, jak juz powiedzialam, jest sporo krzyzowek naturalnych - np. wilki i kojoty, a ich potomstwo jest plodne. Sa to psowate, bardzo blisko ze soba spokrewnione i wystepujace na tym samym terenie. Natomiast wilk nie skrzyzuje sie z wilkiem grzywiastym w naturze, poniewaz nie pokrywa sie ich zasieg wystepowania. Ale w warunkach laboratoryjnych mysle ze byloby to mozliwe...

Zibi
    Guest

Fajny news. Juz kiedys czytalem o baumgarteni i annitha, ale o angustum to chyba dla mnie nowosc (chyba, ze mam dziury:]) Ciekawe kiedy Platnick umiesci to w swym spisie...

Baku
    Guest

mi nie musisz tłumaczyć :] ,,
    pekińczyk z owczarkiem to nie kundel a mieszaniec ( kundel jest bodajze wtedy gdy jest ileś tam ras albo gdy ich juz nie mozna wyryznić ( tyle ich było ))

hybrydą mozna nazwać kazdą zygote :] oczywiście ja osobiście wyznaje zasade ze chybryda to mieszanka 2 gatunków której potomstwo jest niepłodne

i wg mni9e musi być bezpłodne bo def katunku mówi ze gat to zbiur populacji krzyrzujących sie miedzy sobą w wyniku czego powstaje płodne potomstwo .

ja juz dawno mówiłem ze powinniśmy zmienić to w systematyce czyli np :

brachypelma vulgaris jako gatunek a do tego rasy
    albopila vagans etc etc

i tylko o to mi chodzi ze juz takie coś mówiłem :]

Hwarang
    Guest

Awikularia napisał(a):

> Oczywiscie, x-ray ma stuprocentowa racje. Ludzie chca
    > skrzyzowac w domu np. Brachypelma albopilosum z Brachypelma
    > boehmei - gdzie w naturze te gatunki w zyciu by sie nie
    > spotkaly. Mylisz, Hwarangu, pojecia.

Byc moze Nie bede sie stawial za mocno ale troszke sprobuje Nie mam dostepu do tych badan, opieram sie tylko na Twoim poscie gdzie jest wyraznie napisane :

"W przypadku tego drugiego gatunku udowodniono ponad wszelka watpliwosc, ze jest to naturalna hybryda. W wypadku B. angustum badacze sklaniaja sie do tego samego - ze jest to naturalna hybryda B. albopilosum z B. vagans. Podobne badania i rozmowy dotycza Brachypelma annitha."

Byc moze czegos nie rozumiem, ale czym jest w takim razie naturalna hybryda? Dwa gatunki pajaczkow z tej samej rodziny, ktore kiedys sie spotkaly i daly na swiat potomstwo (jak sie okazalo plodne, skoro nowy gatunek przetrwal) . Czyli mamy dowod(?) na to, ze cos takiego jest mozliwe i skoro sie stalo jest tez naturalne.

Podejrzewam, ze pomiedzy wszystkimi Brachypelmami sa na tyle male roznice, ze krzyzowanie ma spore szanse powodzenia. Jaka jest wiec roznica, czy one spotkaja sie same (jak w przypadku albopilosum+vagans=angustum -wg. Twojego posta), czy umozliwimy im to spotkanie my?
    Wg. takiego rozumowania, biali nie powinni krzyzowac sie z czarnymi (lub europejczycy z indianami amerykanskimi), poniewaz w naturalnych warunkach nigdy by sie nie spotkali. (wiem, ze to rasa a nie gatunek, ale chodzi mi konkretnie o ten argument: nigdy by do tego nie doszlo)

Baku
    Guest

i to wystarczy ,,,

barjera terytorjalna nie jest wyznacznikiem gatunku ( choć była )

w ten sposub rozumując ( pomijając to ze mamy teraz transport i sie mieszamy ) czarny i biały homo to 2 ruzne gatunki , ,

czym sie rórzni biały od czarnego ?? kolorem czyz nie , ma 2 ręce , ma 2 nogi :P czasem 3 :P ale wtedy brak ciałka bara :P:P

a czym sie ruzni bohemei od albopilosum ?? terz kolorem , no nyzek ma 4 ma , 2 ząbki ma ma 2 rączki terz są :] no i 4 kądziołki :]

Baku
    Guest

hehe napisaliśmy to samo :] ale systematyka nie jest czymś naturalnym :P

to my ja wymyśliliśmy a nie przyroda i dlatego na nam zawsze pokaze ze jest od nas doskonalsza :]

podobny przykład jest u naszych zabek wodnych ( nie pamientam jak to sie gatunkowo ma) jest tak ze mamy 3 gatunki wczym 1 z nich jest wynikiem krzyrzówki 2 poprzednich ze sobą :] :]

x ray
    Guest

porozmawiac zawsze mozna od tego jest forum......Avi dzieki za wsparcie

< ale czym jest w takim razie naturalna hybryda? >

...naturalna hybryda jest poprostu naturalna hybryda bez ingerecji ludzi,.... bo tak chciała przyroda ,.....jakas siła ,... moze ktos kto tym interesem na ziemi kreci i ustala zasady i nie wazne jak go zwał ( i to jest ok ) ,natomiast sztuczne tworzenie hybryd , jest wytworem człowiaka bo miał takie widzi mi się , a co gorsza widzi w tym interes ( dla celów zarobkowych ..coś nowego ciekawego szybciej kupia bo tego nie ma na rynku ....taki ewenement ... a co najgorsze ze np . jest w tych sprawach laikiem ) Taka jest wedłóg nie róznica w tym całym hybrydowym wątku......to tyle odemnie

Hwarang
    Guest

x ray napisał(a):

> < ale czym jest w takim razie naturalna hybryda? >
    >
    > ...naturalna hybryda jest poprostu naturalna hybryda bez
    > ingerecji ludzi,.... bo tak chciała przyroda ,.....jakas siła
    > ,...

Wiesz, bylo nie bylo rowniez jestesmy tworem natury, wiec smialo mozna stwierdzic, ze wszystkie hybrydy sa naturalne. To mu jestesmy "jakas sila"

> a co najgorsze ze np . jest
    > w tych sprawach laikiem )

A co to ma za znaczenie? Czy efekt kopulacji bedzie inny?

> Taka jest wedłóg nie róznica w tym
    > całym hybrydowym wątku......to tyle odemnie

Dla mnie to zadna roznica. Zwykly czynnik losowy... Jednego pajaka zawieje na listku wiatru, inny przyleci razem z bananami, jeszcze innego wpusci czlowiek.
    To co juz kiedys pisalem. My ich nie rozmnazamy... My tylko stwarzamy okazje, reszta to juz natura.

PS. Dyskusje prowadze czysto teoretycznie. Nie jestem zwolennikiem krzyzowania gatunkow (w sensie: nie daze do tego ani mnie nie ciekawi co z tego bedzie), ale nie jestem tez przeciwnikiem. I nie uwazam, ze dopuscic kedziorka do vagansicy maja prawo tylko specjalisci. Bo niby czemu? Rownie dobrze mozna by stwierdzic, ze rozmnazac pajaki tych samych gatunkow mozna tylko w specjalistycznych klinikach pod okiem wetow... Tylko jaki to sens?

Co do motywu zarabiania kasy: wszyscy ktorzy rozmnazaja licza na zysk z tego. Rozmnozenie albopilosum, nie rozni sie od rozmnazania klaasi. Mimo to ta druga kosztuje 15 razy wiecej. ten argument wiec tez jest nie na miejscu

PS2. Cos jeszcze mialem napisac, ale zapomnialem.... ;/ pozno juz

x ray
    Guest

Hwarang ...< To mu jestesmy "jakąś silą" >

..ty moze tak,.... bo ja nie ....twoja filozofia jest wielka tak samo jak niedoskonałasć ....Marcinie. Mimo wszystko życze sukcesów

Hwarang
    Guest

Heh. Nie jestem jakim szalonym genetykiem naukowcem :> (pzdr Baku ;P) Jeszcze nawet sie nie bralem za rozmnazanie tych samych gatunkow. Krzyzowac nie zamierzam. Zwierzeta darze szacunkiem, niemniej jednak wydaje mi sie, ze nieco przesadzacie
    Nie mniej jednak nadal jestem zdania, ze jestesmy tworem natury i to oc robimy jest "naturalne"

Niestety przynajmniej w tej chwili, tylko my bierzemy udzial w dyskusji i nikt inny nie zarzuca mi niedoskonalosci (choc niewatpliwieznajdzie sie sporo takich osob) Wiec jakbys mogl nieco konkretniej, bo na razie wyjmujesz pojedyncze zdania zupelnie pomijajac reszte (imo wazna) posta. I nie do konca wiem gdzie sa te niedoskonalosci

Uprawnienia umieszczania postów