Strona 3 z 6 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 56

Wątek: znowu piszą o nas...

werni
    Guest

Re: znowu piszą o nas...

Hmm.. czy tylko ja widzę że Twój post wino został przeczytany ponad 1000 (tysiąc) razy?? A wydawało mi się, że dziś mało piłem..

Mariusz
    Guest

nie sadze, zeby ptaszniki wysylane w pojemnikach po filmach (L1-L4) - bo takie chyba najczesciej przesyla sie poczta, byly w stanie przegrysc ludzka skore. Ilosc jadu przy tej wielkosci pajaka, pewnie tez jest znikoma.
    Ale mam pytanie:
    Czy ktos z Was faktycznie byl kiedys ugryziony przez pajaka i moze potwierdzic informacje o sile jadu?
    Czy wszyscy po kolei powtarzamy "nie sprawdzone" informacje, ze wiekszosc posiada jad niewiele mocniejszy od jadu pszczoly?

sory, od niedawna posiadam ptaszniki, nie zostalem ugryziony i wierze w informacje zawarte w opisach gatunkow (dla tego trzymam je w domu), ale zapytalem z czystej ciekawosci.
    Na ile gloszona tu wiedza opiera sie na wlasnych doswiadczeniach?

Dark Raptor
    Guest

Temat był wałkowany na forum wielokrotnie. Popatrz w archiwum.

Dla przypomnienia tabele z siłą jadu (tak dla zestawienia i porównania gatunków):

Ale przykład niestety (na szczęście) tylko na myszach :-)

GALN
    Guest

Mariusz wystarczy wpisać w Szukaj i jest sporo o ugryzieniach dodam że ci ludzie żyją hihihihi bo na forum dalej piszą chyba że kogoś podstawili hehehe.

FaUnA_BoX
    Guest

GALN atrax jest zaliczany do ptasznikowatych ...chyba .,..

Mariusz
    Guest

czy ugryzl kogos ptasznik?

nie o to mi chodzilo.
    pytalem sie o wlasne doswiadczenia terrarystow - bo wszyscy tak sie wypowiadaja, jak by juz wielokrotnie byli pogryzieni, a mimo to zyja
    co do mylenia tarantuli z ptasznikiem- z tego co widze, to wlasnie tej nazwy uzywa sie w odniesieniu do ptasznikow w przytoczonej przez Ciebie tabeli.
    Nic dziwnego, ze i u nas potocznie nazywa sie ptaszniki taranulami.

Dark Raptor
    Guest

Re: czy ugryzl kogos ptasznik?

No tak, w angielskim znacznie częściej spotykam się z nazwą "tarantula" niż "bird-spider".

I oczywiście tabele pochodzą z pracy:
    Escoubas P., Rash L., 2004: Tarantulas: eight-legged pharmacists and combinatorial chemists. Toxicon 43, 555-574.

A ukąszenia na forum były, nawet przez Poecilotherie :-)

Mefisto
    Guest

Atrax potocznie jest nazywany Ptasznikiem z Sydney, czy jakoś tak, ale mimo wszystko nie jest ptasznikiem.

Natomiast w artykule cytowana była ta aukcja:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=32128304

Mefisto
    Guest

Teraz widzicie, skad wzięli rewelację o kokonie.

Pomimo kilku bzdetów widać jednak, że próbowali szukać informacji w różnych miejscach. Szkoda jednak, ze trafili jedynie na stronę poznańskiego Zoo, na nie do końca udany opis aukcji w Allegro i do jakiejś przypadkowej osoby z Szanownej Salamandry (SS).

PMajdan
    Guest

Ptasznik czyli tarantula???? No dziwne.

A od wysylki pocztowej to prosze sie odpier***ic. "Szokujacy fakt". Drogi cennik maja ;] w tej gazecie

Uprawnienia umieszczania postów