Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: roztocza?

werni
    Guest

Re: roztocza?

Ludzie, ile można.. czytacie czasem archiwum? Jeśli do tej pory nic nowego nie wymyślono to kolejny post z pytaniem nic nie da..
    Są zdjecia, jest opis działania (skutecznego, sprawdzonego). Z dnia na dzień zwierzak Ci nie padnie, ja się z tym badziewiem męczyłem kilka miesięcy.
    Trochę cierpliwości i konsekwencji w działaniu polecam i bedzie ok.

Grażynka
    Guest

na zdjeciu które dał ziu doskonale widać te roztocza tylko sie dobrze przypatrz

rastafaq
    Guest

Ja teraz miałem te roztocza u Poecilotheri i u Versicolor, nic z tym nie robiłem i po przejściu wylinek obu pająków roztocza zniknęły, nie wiem czemu ale sie cieszę z tego powodu, bo i rozpaczać nie ma nad czym
    Mam nadzieje, że sie juz nie pojawia.

ziu
    Guest

hmm no nic wszystkie pajaka w nowych sterylniejszych pojemnikach (nie wiem czy maluchy maja roztocza ale lepiej dmuchac na zimne) czekam do wylinek i znow odrazu przenosze do nowych pojemnikow.
    rastafaq powiedz czy po wylince przenosiles swoje pajaki do innego pojemnika? czy w tym samym siedzi i zniknely?

Werni stosuje sie do twoich wskazowek tylko zamiast tych kamyczkow dalem zwykle wlokno kokosowe, bede zmieniak co ok 3 tyg. zobaczymy

P.S wiem co bylo przyczyna zainfekowania, swierszcze w roztoczach wczoraj patrze a cala paczka swierszczy zainfekowana biale kropki na swierczach przygladam sie dluzej a one sie poruszaja!!! szkoda ze wczesniej tego nie zauwazylem, paczke kupilem jakas brudna pelno odchodow takze uwazajcie na takie starsze paczki ze swierczami, kupilem bo wielkosc odpowiadala, a teraz mam zabawy na dluzszy czas.

Pozdrawiam.

x ray
    Guest

...bedzie dobrze podjołes kroki zapobiegawcze ,.....przy odrobinie cierpliwosci ,i systematycznej zmiamie podłoza +wylinki ..pozbedziesz sie intruzaów..powodzenia

Awikularia
    Guest

Pytalam wczoraj mojego znajomego hodowce ptasznikow z Czech, jakie oni sposoby maja na takie roztocza. Podeslalam mu fotke - az przez lacza widzaialm, jak sie skrzywil na widok "robali" na pajaczku. POdaje teraz ich sposoby (ja nie wyprobowalam, nie mialam dotad roztoczy na ptasznikach).

Mozna pajaka posmarowac roztworem nadmanganianu potasu KMnO4 lub H2O2, ale z tym ostatnim znajomy radzi postepowac ostroznie. Zeby pajak byl spokojniejszy i zeby mozna bylo go "opędzlować" trzeba go na chwile wlozyc do lodowki, albo do zamrazalnika.

Coz, kazdy sposob ratunku jest dobry, napisalam to, bo moze sie komus przydac.

Pozdrawiam

Masa
    Guest

Mi sie przyda...dzieki Awi

Masa
    Guest

Jeszcze jedno trywialne pytanie Awi..na jak dlugo sie wsadza do lodowki ptasznika??..bo jestem dopiero na etapie mrozenia muszek owocowych dla modliszki)
    Pozdrawiam

ziu
    Guest

ja tam wole nie ryzykowac z lodowka bo za dlugo potrzymam i jeszcze padnie.

ziu
    Guest

albo powiedz wlasnie awi chociarz na ile sie wklada do tej lodowki?? i czy jest jakas szansa ze padnie?

Uprawnienia umieszczania postów