Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Wątek: p.cambridgei- karmienie przed wylinka

buudzik
    Guest

p.cambridgei- karmienie przed wylinka

mam p.cambridgei l1. 13 IX, wchwili zakupu, pajak mial miec "na dniach" wylinke. zaczalem go karmic pinkami ktorych nie chcial ruszac.zaczalem wiec mu dawac muchy; na poczatku muchy wyganialy go z kryjowki- bal sie ich chyba i spieprzal.pozniej nauczyl si e na nie polowac i teraz je dojeżdża bardzo szybko.jednakze zywe muchy wlaza czasem no jego nory rozrywajac pajeczyne. nie umiem rozoznac oznak wylinki (zrobil duzo pajeczyny, siedzi zazwyczaj w norze, ruchliwy jest tak jak do tej pory, nie sciemnial, wczoraj zjadl muche - wiec niby nie ma oznak wylinki a czesciowo sa.pamietajcie ze mial miec na dniach wylinke 13 IX), nie wiem jak one wygladaja u trynidadzkiego ( u kedzierzawego l4 bez problemu wiem kiedy go nie karmic i ze bedzie mial wylinke na 100%). i teraz przejde do pytan:

1. obawaim sie ze pajak chce sie przygotowac/przygotowuje sie do wylinki a ja dajac mu muchy, ktore wlaza mu do nory i mu robia burdel, przeszkadzam mu w tym.skad mam wiedziec na pewno kiedy mu przestac dawac muchy?(pinek nie rusza wogole, sweirszcz chyba by mu zrobil calkowita demolke slabej stosunkowo nory z watlej ilosci pajeczyny)

2. jaki sa typowe oznaki wylinki u trynidadzkich?

3. co zrobic zeby mu dogodzic, ogolnie mowiac?

4. przeczytalem ze nadzrewne czasem kopia w ziemi. ja jako podloze mam torf akwarystyczny(fluval peat fiber), taki jaki sie daje do filtrow kubelkowych fluvala.torf ma postac dlugich wlokien (nie jest to wlokno kokosowe).wiec l1 sobie w nim raczej nie pokopie. czy dac mu w jakies jedno miejsce/na calej powierzchni tego torfu jakies podloze w ktorym by sobie mogl pokopac/uzyc go do wbudowania w gniadzo?

5.jesli na pyt.4 odp brzmi TAK, to co zastosowac i na jakiej powierzchni (calosc czy czesc)?

dzieki i przepraszam za obszernosc postu

Mefisto
    Guest

Re: p.cambridgei- karmienie przed wylinka

1. Sam przestanie jeść.
    2. j.w.
    3. Karmić, dbać o temperaturę, wilgotność (Cambridgeie potrzebują stosunkowo dużej wilgotności) i nie być nadopiekuńczym.
    4,5. Myślę, że może zostać ten torf. Jeśli chcesz wymienić na włókno, to wymień w całym pojemniku. Pająk i tak nie musiałby sobie wybrać tego miejsca, które Ty mu wybrałeś na zrobienie gniazda.

buudzik
    Guest

sam przestanei jesc. no to wiem.ale chodzilo o to ze jak mucha bedzie i on nie bedzie chail jej jesc to nie przeszkodzi jej to wlezc do jego nory i mu spokuj zaklocac/robic rozpierdziel

na wlokno nie che wymieniac bo ten torf jest w postaci wlokien.chodzilo mi raczej o cos w czym kopac jest latwo i sie nadaje

Dezerter
    Guest

mozliwe jest tez ze mogl przejsc w kryjowce moje l2 tak przechodzily

buudzik
    Guest

niemozliwe.kryjowke ma przy szybie i widac mu cala nore

morda
    Guest

1. Jak mu będą przeszkadzać to je pozabija.
    2. Robi jeden wielki bunkier bez wejścia.
    3. Nic, zapewnić dobrą wilgotność.
    4. Daj go do pudełka na mocz (jeśli jest po 1 wyl a chyba dobrze zrozumiałem ). Tam sobie zrobi gniazdko.

Uprawnienia umieszczania postów