-
Re: hybrydyzacja - spostrzezenie
Brachypelma boehmei zyje na wolnosci w Meksyku, a Brachypelma albopilosum na Kostaryce. Gdzie Rzym, gdzie Krym... W naturze oba te gatunki nie maja szans sie spotkac. Ja zawsze bede przeciwna robieniu hybryd po to, aby "samiec sobie uzyl, bo nie mam do niego samiczki" -> spotkalam sie z takimi stwierdzeniami wielokrotnie - a nawet wczoraj na gg :/ Jezeli ktos nazywa to eksperymentem, to wybaczcie. Nie rozumiem waszego oburzenia, poczatkujacy terrarysci - bo wlasnie w ogromnej wiekszosci tacy ludzie wytwarzaja hybrydy pajakow (nie mam zamiaru to nikogo obrazac, stwierdzam tylko fakt). Czemu wam to sluzy? Prosilabym o podanie rzeczowych argumentow, dlaczego czlowiek 13-16 letni wytwarza hybrydy. Dla nauki? Wybaczcie, ale pekne ze smiechu.....
-
nie wiem ale sądze ze dawno - obie kupiłem - są nawet ładnie wyrośniente
-
no cuz to w takim razie pewnie jesteś za exterminacją psów kotów koni , bydła mlecznego i mięsnego etc etc :]
-
hybrydyzacja jest naturalnym mechanizmem w przypadku pająków bo ja ich inwitro nie zapładniam :]
-
nieda rady bo nalezą do ruznych rodzin :]
tzzn da rade ale ta sfera mnie nie interesuje :]
-
sory chłopie tu nie ma experymentu tylko napisałem spostrzerzenie :] co do exp metanabol miałem duzą grupe chętnych małych albopilosek , hipoteze i wszystko co trzeba :]
co do kolorków to powiem ci tak ,,, mechanizm dziedziczenia barwy uy pająków jest jeszcze nie opisany ,, mendel terz mieszał ruzne groszki i co był dziecinny ??
-
a powiedz mi awi czemu człowiek 20sto letni ktury planuje pisać magisterke o pająkach i bieze sie do pisania ksiazki ( mam taki szczytny cel ) miałby robić takie coś ??
co do całości ..
mam zaplecze naukowe , dostemp do laboratoriuw ,kontakt z osobami zawodowo sie tym zajmującymi, mam swoje cele i plany , jezeli będe miał mozliwość to nawet pomyśle o invitro albo nawet inrzynierji genetycznej bo dla mnie to nie jest zadnym dyschonorem moralnym ze coś robie ..
postemp nauki to nie tylko szczytne udane experymenty postempo opiera sie w duzym stopniu na porazkach ....
z kazdego działania zmiezającego do zdobycia większej wiedzy na temat tego co nas otacza powstaje coś porzytecznego
ps:a moze tak blondi z jadem atraxa :] wsumie dało by sie to zrobić
pająki mają bruzdkowanie powierzchniowe więc łatwo wyodtrębnić kom jajową ,,, pobieramy prubke jadu , przepisujemy białko na dna , torzymy matryce , mielimy pająka polimeryzyjemy dna i dajemy na matryce , izolujemy odp fragmenty , szukamy ich miejsca w chromosomie usuwamy je . robimy to samo z atraxem tworzymy sekwencje zastępczą tzn sekwencje jego jadu i za pomocą odpowiedniego wektora wprowadzamy do kom jajowej :]
-
A może po prostu zbiegły im się wylinki niezależnie od dopuszczenia?
-
.......no i co tym textem chcesz udowodnic .....ze masz pojecie o genetyce czy co bo niebardzo rozumien takie demonstracje , ...moze chcesz bursztyn z owadem w srodku do pobrania d.n.a ..moze podzielisz liosy bochaterów znznego filmu ....A tak na marginesie zycze powodzenia w doswiadczeniach naukowych, a ksiazke nabede jak zostanie wydana...zycze sukcesów
-
Niech mlody, 20-letni czlowiek najpierw sie zabierze za poprawe swojego jezyka ojczystego, a pozniej niech pisze ksiazke...
Mi sie nawet nie chce czytac tekstu z tak porazajacymi bledami stylistycznymi i ortograficznymi. Dla mnie nawet najmadrzejszy czlowiek swiata nie bedzie wiarygodny, jezeli nie bedzie umial poprawnie pisac. A Baku ty nie robisz nic, aby to poprawic, niestety... Nie znamy sie od dzisiaj, prawda? Poza tym najmadrzejszy czlowiek swiata wpadlby na to, aby uzywac worda i by popracowac nad stylistyka - bo jak sie chce pisac ksiazki, to wypadaloby aby ten kto bedzie je czytal, czytal je ze zrozumieniem....
Uprawnienia umieszczania postów