-
Re: Jaki jest najjadowitszy i najbardziej agresywny pajak ?
Gdzies wyczytalem na giantspiders.com albo gdzie indzej,ze najbardziej toksyczny jad z Afrykanskich ptasznikow ma Cit.Crawshayi
-
Nie ma co sie bac, wystarczy uwazać,w terrarium operuj długimi przyżądami , a jak bedziesz pająka chciał wyjąć to najlepiej w wannie siatką do rybek.
Moja Regaliska jak otwieram terra to sie chowa, tak jak większość pająków, a Stromatopelma to zawsze schowanaMaculata ma pewno bardzo podobne zachowanie do Calceatum.
-
Hmmm... trochę nielegalnie, ale macie tu tabelę pozwalającą porównać siłę jadu kilkudziesięciu gatunków ptaszników z kilku kontynentów. Australia i Azja rządzi
Tabele pochodzą z pracy:
Escoubas P., Rash L., 2004: Tarantulas: eight-legged pharmacists and combinatorial chemists. Toxicon 43, 555-574.
-
w końcu konkrtne dane
dark dzieki za te info jest naprawde super. jeśli znajdujesz takie ciekawe rzeczy to dziel sie nimi i wrzucaj na forum ;]
-
Niestety nie wszystko się da. Właśnie dziś dorwałem się do bazy danych i wytrzasnąłem kilkanaście artykułów dotyczących działania, budowy i skutków ukąszeń/jadów ptaszników i innych pająków. Problem w tym, że na udostępnianie danych nie pozwala mi licencja... ale jeśli ktoś zamierza wykorzystać to naukowo (słyszałem, że Atrax coś przygotowywuje na temat jadów) to mogę przesłać na mail.
Oczywiście wszystko nieoficjalnie
Mój mail: darkraptor@poczta.onet.pl
(całość zajmuje z 4 MB)
PS. Oczywiście nie Australia, a Afryka
-
No a ja mam poecilotherię i stromatopelmę. Zawsze myślałem, że tak średnio jadowite pająki, a tu taka niespodzianka. Zawsze byłem bardzo ostrożny z przenoszeniem ich...
-
Ten temat jest chyba wieczny zawsze bedzie sie pojawial...
-
a jak chcesz mieć coś co jest bardzo jadowite i agresywbe to sie ożeń i bedziesz miał teściową i nawet nie bedziesz musiał budować terra i żywić swojego gada
-
SPIDER13 : Jak dlugo mozna patrzec na tesciowa z przymruzonym okiem??
Do chwili gdy nie pociagnie sie spustu.
-
Uprawnienia umieszczania postów