-
Re: Jaki jest najjadowitszy i najbardziej agresywny pajak ?
Zgadzam się z przedmówcą. Podobno całkiem niezła jest też H. maculata i Haplopelmy.
-
a jad Selenocosmia javanensis jakiego ma "kopa"?
-
wszytskie selenocosmie, to duze, agresywne i silnie jadowite pajaki i do tego szybkie
-
sim0n jesli naprawde chce sobie takiego pajaka kupic jest nieodpowiedzialnym gowniarzem! i moim zdaniem takie osoby powinny dostawac bana.
-
Arrow napisał(a):
> wszytskie selenocosmie, to duze, agresywne i silnie jadowite
> pajaki i do tego szybkie
co do wielkości to sie nie zgodze 4-5cm ma dorosła samica po kokonie, interesuje mnie bardziej jak jego jadowitośc wychodzi na tle innych pająków
-
To moze powiem ogolnie: najsilniejszy jad maja ptaszniki wystepujace w Afryce, Azji i w ogole polkuli zachodniej. Reszta, z tzw. Nowego Świata ma jad slaby.
-
Oprócz Peocilotherii również Stromatopelmy. :> Ale zgadza się, większość ze starego świata ma silny jad.
-
Myślę, że jadowite pająki można hodować, jak już ma się jakieś doświadczenie. Szpanowanie może się źle skończyć, zwłaszcza, że na ogół nie mieszka się samemu. My mamy cztery jadowite paskudy i cholernie uważamy. Podczas przeprowadzki po otrzymaniu Heteroscodry maculaty (L4), ta bryknęła z pudełka, ale na szczęćcie zatrzymała się na zewnętrznej ściance nowego pojemnika. Przeżyliśmy chwilę grozy. Ona jest potwornie szybka. Nawet jak ją się wkurzy błyskawicznie potrafi wyskoczyć z kryjówki.
-
Co do moich jadusów to stwierdzam, że owszem, haplopelmy są dość agresywne, ale w moim przypadku 100% interwencji porządkowych w terra kończy się ucieczką do gniazda, zanim zdąże zdjąć zamek (mam pozakładane zamki gablotowe, tak na wszelki wypadek :P ). A jeśli już koniecznie muszę któregoś z gniazda wykurzyć to nie dziwota, że się denerwuje.
-
A ja zamówiłem właśnie maculatę i 2 poecilotherie. Sa piękne.
Półtora roku się wahałem...
Budowie terrarium dla nich poświęciłem maksymalną uwagę, staram się przewidzieć jak najwięcej zagrożeń.
Ale się trochę boję...
Uprawnienia umieszczania postów