-
niebieskie swiatlo
Mam pytanie czy zestaw diod ktore daja niebieskie swiatlo moze miec negatywny wplyw na pajaki? Chcialem taki zestaw zamatowac moim avicularia na noc.
Wiem ze pewnie ktos bedzie mowil zeby zamatowac czerwone ale ja bym wolal niebieskie bo duzo ladniej wygladaja. To tak jak by imitowaly ksiezyc.
Prosze o opinie?
Pozdrawiam.
-
Re: niebieskie swiatlo
Ja osobiscie nigdy nie stosowalem niebieskiego oswietlenia. Ale z tego co slyszalem to nie jest szkodliwe dla pajakow.
-
Uzywam niebieskiego swiatla i jest ok....mojej A.metallica to nie przeszkadza..w dodatku w nocy pokoj wyglada fajnie.Pozdrawiam
-
jak to zrobisz to walnij na forum zdjecie jak wyglada Twoj pomysl, bo brzmi ciekawie
nie zaszkodzi.
-
ok zestaw powinnen byc juz gotowy w poniedzialek wiec napewno zamieszcze fotki.
Pozdrawiam.
-
ja też uważam ze niebieskie światło jest ładniejsze niż czerwone i takie teżstosuje u swoich pajaczków. niebieskiego światła też podobno pajaki nie widza :]
-
Ja używam błękitnej żarówki, ale ona jest tylko malowana od środka. Dobrze pod nią widać pajączki. Daje też więcej ciepła od czerwonej.
-
ziu można śmiało diody niebieskie zamontować ale musisz dodatkowo ogrzewać terrarium żarówka niebieska była by lepsza .A Bor coś pokręcił z tym ciepłem wytwarzanym przez niebieską żarówkę czy będzie ona niebieska fioletowa czerwona jeśli ma tyle samo wat to daje tyle samo ciepła.
-
Eee, jak jaśniejsza to chyba przepuszcza go więcej. ;-P
-
po co dogrzewac w nocy ? spadki do 20oC sa wskazane.
Uprawnienia umieszczania postów