-
kedziory L1
czesc, mam 4 takie malenstwa jak w temacie, trzymam je w malutkich platikowych, przezroczystych pojemniczkach, ogrzewam lapka, termometr wskazuje ok.29st.C., poki co ladnie jedza i wszytsko OK ... ale
zastanawiaja mnie 2 rzeczy....
1) co ile wymianiac im podloze?
2) czy zaparowane szybki oznaczaja ze jest za wigotno, czy moze tak byc i nic im nie bedzie ?
z gory dzieki za odp.
pozdro!
-
Re: kedziory L1
a wogle trzeba wymieniac? jak juz to rzadko chyba nie wiem dokladnie prosze o sprostowanie a jesli chodzi o zaparowane scianki to znaczy ze maja za duza wilgotnosc noi temp powinna byc okolo 25-27 stopni
-
podłoże nie wymienia się często (czasami nawet raz na pół roku, nawet rzadziej), chyba że zauważysz na nim pleśń, to wtedy wypadałoby wymienić... a zaparowane szybki, cóż... może być troche za wilgotno... najlepiej nie zrobić na podłożu błota...spróbuj poprawić wentylację...
-
temperatura może się wahać w dzień 27-33*C, chociaż chyba 25*C to optymalna temperatura...
-
temperatura ok.. o co do zaparowanych scianek to zwieksz wentylacje.. podloze przynajmniej raz na pol roku mozna wymienic dla formalnosci..
-
wilgotnosc masz chyba w normie jak woda paruje na szyby :] a torf to ja naprzyklad zmieniam ptasznikom po kazdej wylince ..... no i tyle
-
hmm.... spox, to temeraturke bede trzymal tak aby nie przekraczala 30st. wiec powinien byc luzik...
a na za duza wilgotnosc.... moze bym wyjal szczypte tego podloza i wlozyl na to miejsce odrobine suchego wlokna kokosowego, ono wciagnie wilgoc ???
nad wentylacja tez popracuje
-
wow! w czasie pisania mojego postu juz 2 osoby mi odpisaly, dzieki, bede sie trzymal wskazowek.
pa
-
Podłoże wymieniaj raz na jakies poł roku. Jak zauważysz jakieś roztocza czy pleśń to też możesz wymienic.
-
Spokojnie im wystarczy 25 st. 30 to jest górna granica.
Uprawnienia umieszczania postów