Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Wątek: Albopilosek

vebus
    Guest

Albopilosek

Witam mam 14 lat i wlasnie rozpoczelem swoja prezygode z terrarystyka. Na poczatek duzo czytalem fachowych ksiazek a potem zapoznalem sie z trescia serwisu terrarium.com.pl Jestem posiadaczem ok. 4,2 cm Kędziorka. Mam kilka pytań:
    1. Która to może być wylinka [L] ??
    2. Dlaczego on lubi siedziećw miejscu i nic nie jeść ??
    3. Czy potzrebuje dużo czasu na aklimatyzację [zbiornik dl, szer, wys 40,20,20]
    4. Czy mogę go teraz karmic pinkami? jest juz troche duzy ale coz... Facio w sklepie doradzil swierszcze ale nie byl pewny czy nie jest jeszcze za maly...

Pozdrawiam Vebus
    Licze na rychłe porady
    Z góry dziekuje

Obcy
    Guest

Re: Albopilosek

mozesz karmić swierszczami , jaką "fachową" literature czytałeś?

vebus
    Guest

pelno ksiazek o terrarystyce a nie wiecie ktora to wylinka i nie znacie odp. na pozostale pytania?

Neo2
    Guest

Z tego co wiem w jezyku polskim "fachowe" są dwie moze trzy książki(jeśli liczymy encyklopedie terrarystyki

Charm
    Guest

>>>Na poczatek duzo czytalem fachowych ksiazek a potem zapoznalem sie z trescia serwisu terrarium.com.pl
    początek bardzo dobry :-)

>>>Jestem posiadaczem ok. 4,2 cm Kędziorka. Mam kilka pytań:
    >>>1. Która to może być wylinka [L] ??

mój kędziorek po L7 był mniej więcej tego rozmiaru (od 10dni L8 ).. więc pewnie coś koło tego..

>>>2. Dlaczego on lubi siedziećw miejscu i nic nie jeść ??
    pająki trudni zrozumieć, siedzi tam, gdzie mu dobrze, a co do jedzenia, to pająki czesto robią sobie "głodówkę"
    ;-)

>>>3. Czy potzrebuje dużo czasu na aklimatyzację [zbiornik dl, szer, wys 40,20,20]

trochę duży jak na podrostka.. może dlatego też nie ma apetytu.. spróbuj może go przełożyć do trochę mniejszego

>>>4. Czy mogę go teraz karmic pinkami? jest juz troche duzy ale coz... Facio w sklepie doradzil swierszcze ale nie byl
    >>>pewny czy nie jest jeszcze za maly...

za mały nie jest na pewno... tylko wybierz mniejsze świerszcze ;-) (mój vagans ma około 1,5 cm, a je malutkie świerszcze )

pzdr Agnieszka

Mefisto
    Guest

Pełno książek? To raczej nie w naszym języku.

2. Pająk nie jest ruchliwy bo to pająk a nie skowronek.
    4. Opowiadania większości "faciów" z zoologików mozesz włożyć między bajeczki.
    Świerszczami można karmić dużo mniejsze pająki. Przecież świerszcz nie rodzi się od razu duży...

Atrax Robustus
    Guest

Hej
    Jesli chodzi o porady fachowcow w zoologu, to badz ostrozny :] Nie twierdze, ze wszyscy w zoologach sie nie znaja, ale wedlug mnie, wiekszosc z nich nie nalezy do osob, ktorym mozna zaufac na 100%
    Na sam poczatek wystarczy poczytac FAQ. Informacje tu zawarte opisane byly na podstawie doswiadczen innych terrarystow oraz tez i moich doswiadczen. Niektorzy maja inne szkoly i metody hodowli, ale FAQ na poczatek wystarczy. Archiwum starszych postow tez sie przyda.
    co do faq, to: http://terrarium.com.pl/forum/faq/ptaszniki.php

Co do zoologikow, to mialem dzis zalosna sytuacje w sklepie, w ktorym kupuje gryzonie dla weza.
    Mianowicie wszedlem i zobaczylem 2 terraria.

1. Pterinochilus murinus mieszkajacy w blotnistym terrarium!!!..bez najmniejszego ogrzewania (a terrarium polozone blisko drzwi). W blocie tapla sie 7-8 swierszczy. W rogach zalegla plesn, a pajak ma uwita kryjowke przy gorze terrarium. Chcialem kupic, ale cena oczywiscie kosmiczna, no ale coz... nie zabronie im sprzedawac murinusa po 7 wylince za 140 zl przeciez. Nikt nikomu cen nie narzuca

2. dorosly albopilosum w totalnie przesuszonym terrarium, bez kryjowki, wokol plataja sie zwloki owadow i kawaleczki miesa.

Powiedzialem grzecznie pani z zoologicznego, aby zwilzyla troche terrarium albopilosum, to UWAGA - wlala wode ze szklanki do terrarium murinusa. No to mamy basenik. Powiedzialem, ze murinusa trzeba przeprowadzic, bo ma za mokro, no i powiedziala, ze to zrobi.
    Przypomnialem takze, zeby w koncu skropila to terrarium albopilosum, to napelnila kolejna szklanke woda i polala nia pajaka, mowiac, ze nie bedzie musial szukac wody po terrarium, skoro bedzie mokry.
    Pajak jest w tym sklepie juz od dlugiego czasu. Wyglada bardzo zle, ale kasy tez na jego kupno nie mam

Wychodzac ze sklepu uslyszalem "ten pajak chyba jest jakis chory".
    Mruknalem tylko podnosem, ze niedziwne.

Klimak
    Guest

słuchaj "faciów" z zoologika jak 2 lata tamu kupowałem w koronie karaczany madagaskarskie to kolesiówa zanim mi je sprzedała to mówiła że je sama hoduje i zna sie na tym po czym włożyła grube rękawiczki wzieła szklanke i zaczeła łapać karaczany i ostrzegałą mnie że mocno gryzą<lol2> myślałem że nie wytrzymam tam:P

vebus
    Guest

facet z ktorym gadalem to doswiadczony hodowca bylem u niego w domu bo to znajomy moich rodzicow wiem ze sie nza na rzeczy ja tylko rposze o pomoc przy moim albopilosa

Klimak
    Guest

która to L to nie mam pojęcia. Mój cały dzień siedział w norec i dopiero na wieczór wychodził a co do jedzenia to różnie raz jadł 4 świerszcze dziennie innym razem jednego na 2tygodnie. Karmić pinkami możesz go zawsze ale świerszcze są według mnie lepsze bo bardziej sie ruszają i nie zakopują się pod ziemie. A co do aklimatyzacji to przynajmniej mój już na drógi dzień znalazł sobie norke i wszystko było o.k

Uprawnienia umieszczania postów