Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Wątek: Ciekawostka u Avicularii

Bor
    Guest

Re: Ciekawostka u Avicularii

jw73 chodziło o trochę inny kontekst. Kojarzyć nas z żarciem, w sensię z ręką, która daje jeść.

pac
    Guest

no i o to mi chodzilo.. on nie kojarzy ze TY mu dajesz jesc.. nie wie ze Ty mu rzucasz robaczka.. czuje tylko robaczka ktory spada obok niego

jw73
    Guest

Moim zdaniem kojarzą nas z ręką która daje jeść. Jak to inaczej wytłumaczyć.
    Nawiązuję do w/w filmu. Pająk dostaje muchę ciągle w tym samym miejscu pajęczyny przez kilka dni. Następnie budując, poprawiając pajęczynę zaczyna ją wzmacniać w tym miejscu. A więc kojarzy, że muchy latają w tym kierunku i tu trzeba być na to przygotowanym i wzmocnić sieć. Spójrzmy teraz na ptaszniki, otwieramy terrarium aby wrzucić coś do żarcia. Pająk wysuwa się z nory, czy innej kryjówki. Nie robi tego z ciekawości, ale moim zdaniem kojarzy, że ktoś rusza drzwiczki, gdy się to dzieje to zwykle widzi jakiegoś dobrego wielkoluda, który wrzuca świerszcze i tak dzieje się prawie zawsze.
    Mój Vagansik np. gdy otwieram jego pojemnik to wyskakuje z nory i lata jak oszalały jakby czekał na podanie piłki. Wżucam mu robala, którego łapie w locie i leci do nory. Jak nie jest głodny to nawet nie wyjrzy z nory.
    Zachowanie takie daje nam podstawy do tego żeby sądzić, że pająki nas trochę lubią bo kojażą nas z jedzeniem. Oczywiście nie ma tu mowy, żeby nas rozpoznawały.

Awikularia
    Guest

Nie widzi wielkoluda, zapewniam cie. Czuje otwieranie drzwiczek i mozliwe, ze kojarzy je z zarciem. Ale watpie czy zdaje sobie sprawe, co to takiego czlowiek. Czuje ruch otwieranych drzwiczek, to ma skojarzenie, ze zaraz wleci pokarm i tyle... Jak w naturze kolo ptasznika lazi pokarm, to pajak tez go czuje poprzez wibracje i ruch powietrza. Nikt mu nie otwiera drzwiczek od terrarium, a i tak wylazi z kryjowki.

jw73
    Guest

O to właśnie mi mniej więcej chodziło. Kojarzy nas z żarciem poprzez nasze działanie - otwieranie drzwiczek i wytwarzanie drgań terrarium. To czy nas widzi to już on wie najlepiej.

Awikularia
    Guest

ja sie nadal upieram, ze pajak nie kojarzy nas, tylko zarcie...

KoMar_83
    Guest

w tej sprawie popieram Avi... wątpię, żeby pająki mogły odróżniać ludzi...

Bor
    Guest

Hmm.. w sumie racja. Mogą kojarzyć otwieranie pojemnika z wchodzącą ofiarą, nie z kimś, kto je wrzuca. A czy widzą tego olbrzyma.. one słabo widzą.

maze
    Guest

heh tez widzialem ten program.............

Uprawnienia umieszczania postów